Seguretat Social

Així queden les pensions el 2023 | Taula

L’INE publica la dada definitiva de l’IPC del novembre, que rebaixa una dècima el primer càlcul del Govern per revaloritzar les pensions

Aquí pots calcular la teva pensió per a l’any 2023 amb aquesta calculadora

Jubilados - prejubilados tema pensiones

Jubilados - prejubilados tema pensiones / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dimarts la dada de l’IPC definitiu del novembre, que serveix de referència per a la revalorització de les pensions el 2023. Finalment, les prestacions i l’ingrés mínim vital pujaran un 8,5% el pròxim exercici, una dècima per sota de la previsió inclosa als Pressupostos Generals de l’Estat. L’increment entrarà en vigor a efectes de l’1 de gener del 2023 i els pensionistes ingressaran ja a la nòmina d’aquest mes la seva prestació amb les taules actualitzades. L’augment per a les pensions contributives, les més freqüents entre el col·lectiu de pensionistes i que actualment perceben prop de 10 milions de persones, pujaran el 8,5%, xifra que ha resultat de l’evolució mitjana de l’IPC durant el 2022.

El 2023 serà el segon any en què regeix la nova fórmula que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va pactar amb la patronal i els sindicats per revaloritzar automàticament les prestacions contributives cada any. Aquesta és la resultant de calcular la mitjana de la inflació entre el desembre de l’any anterior i el novembre del present. El resultat per al pròxim exercici és aquest 8,5%. És a dir, si la pensió mitjana de jubilació és actualment de 1.141,63 euros (segons la nòmina de l’octubre), a partir del gener s’apujarà a 1.238,7 euros, uns 97 euros d’increment mitjà. També pujaran en la mateixa proporció totes les pensions contributives de viudetat, incapacitat temporal o orfandat.

Les pensions mínimes també pujaran el 8,5%

Notícies relacionades

Actualment, la pensió mínima no contributiva és de 484,61 euros al mes, i és que de manera extraordinària l’Executiu va pactar amb EH Bildu apujar un 15% aquests subsidis. L’any que ve el Govern ha prorrogat aquest augment extraordinari i el 2023 les pensions mínimes no contributives continuaran en aquests 484,61 euros mensuals. A Espanya hi ha al voltant de 428.000 persones que perceben algun tipus de pensió no contributiva –mínima o per invalidesa–. A l’altre costat de la balança, la pensió contributiva màxima pujarà fins als 3.059,2 euros al mes. En aquest sentit, la base màxima de cotització pujarà en línia amb les pensions, el 8,5%.

No hi haurà pagueta

Si bé la revalorització de les pensions en funció de l’IPC mitjà de l’any anterior va ser una novetat l’any passat, aquest 2023 la normativa ja suma el seu segon any consecutiu de vigència i no serà necessària una pagueta compensatòria per a la transició entre un sistema de càlcul i l’altre. Això sí que va succeir l’any passat, quan les pensions van pujar al principi d’any el 0,9%, d’acord amb la inflació esperada per a aquest any i una vegada coneguda la inflació mitjana dotze mesos després es va abonar la diferència entre aquest 0,9% i el 2,5% de final d’any. A partir d’ara les tradicionals paguetes desapareixen de les nòmines de les pensions.