Troba el teu habitatge a barcelona

Pujada dels índexs hipotecaris

Important avís del ‘Financial Times’ sobre el preu real de la vivenda en els pròxims anys

  • L’euríbor no ha deixat de pujar des que al març va sortir de les cotitzacions negatives

A1-160103043.jpg

A1-160103043.jpg / Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts

Les prediccions dels experts indiquen que l’euríbor a 12 mesos, que és el principal indicador per fixar el tipus d’interès de les hipoteques a tipus variable, se situarà lleugerament per sobre del 3% el 2023.

Amb aquestes perspectives, i tenint en compte que l’euríbor no ha deixat de pujar des que al març sortís de les cotitzacions negatives en les quals pul·lulava, la gran banca ja ven les hipoteques fixes per sobre del 4%.

I, com és lògic, el preu de la vivenda s’estancarà a tots els països, segons les previsions que aporten experts de l’Oxford Economics i que recullen el diari econòmic nord-americà ‘Financial Times.

Segons aquestes dades, aquesta desacceleració del preu de la vivenda serà la més generalitzada des d’almenys l’any 2000. «Aquest és el panorama més preocupant del mercat de la vivenda des de 2007-2008, ja que els mercats se situen entre la perspectiva de descensos modestos i altres de molt més pronunciats», adverteix Adam Slater, economista en cap d’Oxford Economics. «L’actual augment dels tipus hipotecaris en les economies avançades amenaça d’empènyer alguns mercats de la vivenda a una forta caiguda», conclouen.

«El pitjor està per arribar»

Notícies relacionades

Per si això fos poc, les previsions del Fons Monetari Internacional que «el pitjor està per arribar i per a molta gent el 2023 se sentirà com una recessió», no fa sinó alimentar aquestes previsiones. De fet, el mateix FMI preveu que el preu real de la vivenda podria disminuir un 25% en els pròxims tres anys als mercats emergents, davant el 10% en les economies avançades.

Això es deu a les diferents polítiques que es veuran obligats a emprendre les entitats bancàries amb la pujada del preu dels diners. I com més gran sigui el cost dels préstecs i més durs siguin els criteris de concessió dels mateixos, més problemes tindran les persones per endeutar-se i més car els sortirà, el que podria provocar un fort descens dels preus de la vivenda a no molt llarg termini.