Fiscalitat

Brussel·les vol que Uber i Airbnb recaptin l’IVA dels seus vehicles i allotjaments

  • La Comissió Europea pretén frenar la competència deslleial de les plataformes davant taxis i hotels

  • Espanya va perdre 3.396 milions el 2020 per frau i errors en l’IVA

Brussel·les vol que Uber i Airbnb recaptin l’IVA dels seus vehicles i allotjaments

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha proposat aquest dijous un pla de mesures per modernitzar les regles que afecten l’IVA i que podrien permetre als Vint-i-set recaptar fins a 18.000 milions d’euros a l’any. La proposta planteja actualitzar les normes de l’IVA per a les plataformes digitals de transport de passatgers i d’allotjament de curta durada, com Uber i Airbnb. Es proposa que siguin aquestes plataformes les responsables de recaptar i remetre l’IVA a les autoritats fiscals quan no ho facin els proveïdors de serveis, per exemple per tractar-se d’una petita empresa o d’un proveïdor individual.

Segons el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, moltes transaccions a través d’aquestes plataformes no paguen IVA, cosa que dona lloc a una situació d’«injustícia» i de competència deslleial respecte als taxis tradicionals i els hotels, que operen directament amb el client final. «Aquesta proposta vol eliminar aquest tracte desigual fent les plataformes responsables de la recaptació de l’IVA quan el proveïdor no ho fa», ha afirmat Gentiloni en roda de premsa. Segons la proposta de la Comissió, si el conductor d’Uber o el propietari de l’allotjament de lloguer de curta durada no carrega l’IVA la plataforma digital hauria de fer-ho al seu lloc afegint automàticament l’import al preu que es mostra en l’aplicació o la pàgina web.

Des del punt de vista de la Comissió Europea, aquesta proposta permetrà simplificar el compliment fiscal per a pimes i proveïdors individuals d’allotjaments o vehicles que, en moltes ocasions, fins i tot desconeixen l’obligació de recaptar i ingressar a Hisenda l’IVA corresponent pel servei prestat. Segons els càlculs de les autoritats comunitàries, aquest canvi permetria als estats membre obtenir fins a 6.600 milions d’euros anuals durant deu anys.

Operacions transfrontereres

A més d’involucrar les plataformes de transport i allotjament en la recaptació de l’IVA, la proposta de la Comissió Europea presentada aquest dijous per millorar la recaptació per l’impost en fins a 18.000 milions d’euros a l’any inclou uns altres dos pivots importants.

Notícies relacionades

Així, la proposta introdueix la notificació digital en temps real en la facturació electrònica per a les empreses que operen de forma transfronterera, fet que permetrà als governs obtenir més informació i lluitar contra l’anomenat ‘frau carrusel’ de l’IVA, quan les transaccions afecten més d’un Estat membre. Segons les estimacions de Brussel·les, això permetrà reduir el frau de l’IVA en fins a 11.000 milions d’euros anuals i disminuir els costos administratius i de compliment de la normativa per als operadors de la UE en més de 4.100 milions d’euros anuals durant els pròxims deu anys. 

Finalment, Brussel·les aposta per un registre únic d’IVA a tota la UE com existeix amb la finestreta única per a les empreses de compres en línia. D’aquesta manera, les empreses que venen a consumidors d’un altre estat membre podran registrar-se una sola vegada a efectes de l’IVA per a tota la UE, i complir les seves obligacions en matèria d’IVA a través d’un únic portal en línia en una sola llengua. Segons les estimacions, amb aquest mecanisme les empreses podrien estalviar-se uns 8.700 milions d’euros en costos administratius i de registre al llarg de deu anys.