Sector financer

Brussel·les acusa Deutsche Bank i Rabobank de falsejar la competència al mercat de deute sobirà

L’Executiu comunitari acusa les dues entitats d’intercanviar informacions comercials «sensibles»

zentauroepp47394747 deutsche bank commerzbank190317125752

zentauroepp47394747 deutsche bank commerzbank190317125752 / ARNE DEDERT

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha acusat els bancs Deutsche Bank i Rabobank de formar un càrtel per distorsionar la competència al mercat de deute sobirà denominat en euros, mitjançant l’intercanvi d’informació sensible i altres pràctiques contràries a les regles de la Unió Europea (UE) entre el 2005 i el 2016.

Al plec de càrrecs remès a les dues entitats, l’Executiu comunitari els informa de les seves sospites respecte que durant aquells anys van utilitzar intermediaris per intercanviar informacions comercials «sensibles» i van coordinar les seves estratègies de preus i de negociació de cara a les negociacions al mercat secundari de deute sobirà a l’espai econòmic europeu.

Els contactes es van produir principalment per correu i per missatges ‘online’ en diferents fòrums de discussió, segons els serveis comunitaris, que obren ara el termini perquè les parts assenyalades responguin a les acusacions.

L’Executiu comunitari va intentar inicialment assolir un acord amb les dues entitats financeres però la falta d’avenços el va portar a reprendre el procediment formal i seguir endavant amb el cas, ha informat la mateixa institució comunitària en un comunicat.

«Per garantir una competència efectiva, és fonamental que els operadors econòmics determinin els seus preus de manera independent. Els ciutadans han de poder estar segurs que les institucions financeres no fan servir pràctiques que restringeixin la competència als mercats de negociació de bons», ha apuntat la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Competència, Margrethe Vestager.

Notícies relacionades

Després d’aquesta comunicació formal s’obre el període perquè Deutsche Bank i Rabobank presentin les seves al·legacions, si bé Brussel·les no té un termini fixat per examinar les seves respostes i prendre una decisió. Aquesta és la tercera investigació oberta pels serveis comunitaris per pràctiques contràries a la competència al mercat de deute.

En cas que l’expedient acabi en una decisió contrària a les companyies, l’Executiu comunitari té marge per imposar una multa de fins al 10% de la facturació mundial anual de les sancionades.