Previsions econòmiques

El missatge positiu de BBVA per a Espanya

El missatge positiu de BBVA per a Espanya
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

BBVA considera que l’economia espanyola suportarà millor del que estava previst la conjuntura actual. Així es desprèn de l’últim informe del servei d’estudis de l’entitat financera, que ha revisat a l’alça les seves previsions de creixement del PIB fins al 4,6% per al 2022 (en comparació al 4,4% que s’estimava a l’octubre) i de l’1,2% per a l’any que ve (per sobre de l’1% pronosticat inicialment). 

Segons l’anàlisi ‘Situació Espanya’, aquesta millora de les expectatives se sustenta en quatre elements: l’evolució «atípicament positiva» de l’ocupació en el tram final del 2022, les bones xifres que s’esperen tant de les exportacions com del consum privat i la inversió en maquinària i equip, que «també va créixer, impulsada per la flexibilització de les restriccions que han estat afectant el sector de l’automoció», segons ha detallat Jorge Sicilia, el director de BBVA Research i economista en cap de l’entitat.  

Sicilia ha detallat que l’explicació per la qual el consum es manté millor del que s’esperava malgrat la pèrdua del poder adquisitiu és pel matalàs d’estalvi acumulat per les llars durant els anys de pandèmia. Però aquesta despesa s’acabarà veient condicionada per l’efecte de la inflació i la pujada dels tipus d’interès. 

La despesa de les llars

BBVA Research preveu que el PIB «pràcticament s’estancarà al quart trimestre del 2022 o pot experimentar un avenç similar al del trimestre anterior», en lloc del «moderat descens» (-0,3%) que preveia a l’octubre. 

Notícies relacionades

Respecte al PIB de l’any que ve, el banc és més optimista i l’eleva de l’1% previst a l’1,2%, però igualment aprecia un descens respecte a aquest any. L’entitat posa el focus en la despesa de les llars espanyoles, al considerar que «es veurà afectada per l’augment de la incertesa, l’increment dels preus, la desacceleració de l’ocupació i l’augment en els tipus d’interès».

Per això el consum privat «mostrarà l’esgotament de la flexibilització de les restriccions de la covid i la inflació reduirà el poder de compra dels salaris, i la desacceleració de l’ocupació» (que pujaria un 1,1% l’any que ve pel 3,3% previst per al 2022), de manera que es produirà «una disminució de la renda disponible de les llars de gairebé un 8% en termes reals». 

Temes:

Inflació BBVA PIB