Subministrament bàsic

El preu de la llum cau al novembre al seu nivell més baix des de l’agost del 2021

Aquest dimecres l’electricitat ha tornat a superar la barrera dels 200 euros per megawatt-hora que feia mes i mig que no fregava

El preu de la llum cau al novembre al seu nivell més baix des de l’agost del 2021
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Molt vent, poc fred i els magatzems de gas a Europa plens formen un còctel perfecte que ha fet que el preu de l’electricitat en el mercat majorista se situï en 124,24 euros per megawatt-hora de mitjana al novembre. És el preu més baix des de l’agost del 2021, quan Rússia havia començat a pressionar l’aixeta del gas però encara no havia començat la guerra. Però el ‘bo’ dura poc i aquest dimecres l’electricitat torna a superar la barrera de 200 euros per megawatt-hora que havia deixat enrere a mitjans d’octubre.

«A mitjans de novembre van començar a baixar els preus i van caure en picat, seguint l’estela de la baixada del preu del gas i que va començar a venir el vent. Però ara s’ha tallat el vent i el gas torna a pujar», explica el consultor de Menta Energía, Francisco Valverde. L’expert estima que la d’aquest mes serà la factura més barata de l’any a un preu de 70,5 euros per a un consumidor amb 4,4 quilowatts de potència contractada i un consum de 3.500 kilowatts-hora a l’any. Aquest mateix consumidor va pagar al febrer el seu rebut més car amb un cost de 144,3 euros.

Aquestes dades afecten només els nou milions de consumidors del mercat regulat que tinguin una tarifa de preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), l’única que poden contractar els beneficiaris del bo social. En el mercat lliure la casuística és infinita, al tractar-se d’un preu acordat entre la comercialitzadora i el consumidor pot ser més alt o més baix que els de la tarifa PVPC.

¿I què passarà al desembre? «L’últim mes d’un any i el primer del següent sol ser un període en el qual hi sol haver molta eòlica i això implica teòricament un preu majorista més barat que amb altres tecnologies. Però solen ser dels mesos més cars del mercat majorista», afegeix Valverde. A això se suma l’arribada del fred i l’alça dels preus del gas, segons es consumeixin els emmagatzematges a Espanya i a la resta de països. L’únic que podria disminuir una mica els preus, afirma Valverde, seria la nova producció renovable, ja que l’últim any han entrat en funcionament uns 4.000 megawatts nous d’energia eòlica i solar.

L’excepció ibèrica

Notícies relacionades

El preu de l’electricitat a Espanya manté la tendència de situar-se per sota de les xifres de la resta d’Europa iniciada a mitjans de juny, quan es va posar en marxa el límit al gas de 40 euros per megawatt-hora en mercat elèctric. Així, davant els 124,24 euros per megawatt-hora d’aquest país, a França el preu mitjà del novembre ascendeix a 191,88 euros, a Alemanya a 173,63; a Bèlgica a 180,41 euros, i a Itàlia a 224,51 euros.

La durada d’aquest mecanisme és de gairebé un any, fins al 31 de maig del 2023, tot i que el límit de 40 euros per megawatt-hora es manté només els sis primers mesos, que culminaran el pròxim 15 de desembre. A partir d’aquell dia, la referència màxima augmentarà en cinc euros al mes, fins als 70 euros per megawatt-hora al final del període. Això implica que a mitjans d’aquest mes de desembre, el límit al gas s’elevarà fins als 45 euros per megawatt-hora, cosa que suposarà una protecció inferior, ja que el preu que resulti de la subhasta del mercat majorista serà superior, tot i que la compensació a les centrals que cremen gas hauria de ser inferior.