Teixit empresarial

Els concursos de creditors es disparen un altre 50% a l’octubre

El desè mes de l’any ha sigut el que més insolvències registra: gairebé 200 a Catalunya i més de 870 en el conjunt d’Espanya

zentauroepp55732135 bcn201103161852

zentauroepp55732135 bcn201103161852

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Els concursos de creditors segueixen a l’alça. Després d’un setembre de pujada abrupta que va coincidir amb el final real de la moratòria concursal activada pel Govern durant la pandèmia, l’octubre torna a portar males notícies per al teixit empresarial. Axesor, companyia d’informació empresarial propietat del grup Experian, ha publicat aquest dilluns el seu radar mensual, un estudi que reflecteix que aquest octubre ha sigut el que més concursos de creditors ha concentrat de tot l’any.

A Catalunya s’han registrat 193 insolvències, un 48% més que el mateix mes de l’any passat. En el conjunt de l’Estat han sigut 878, és a dir, un increment del 54%. Si bé la diferència amb l’any passat va ser moltíssim més considerable al setembre, en els dos casos es tracta del segon percentatge més elevat des de començament d’any. En total, a hores d’ara del 2022, Espanya té un 18% més de concursos de creditors registrats que l’any passat i Catalunya, un 8,5%.

«Els resultats confirmen l’impacte negatiu que la inflació i la contracció del consum estan tenint en el nostre teixit empresarial», introdueix Axesor en el comunicat en el qual difon les dades. Hi destaca que el comerç és el sector més afectat, seguit de la construcció i el de les manufactures. «El sector de l’hostaleria continua millorant les seves xifres respecte als deu primers mesos de l’exercici 2021; no obstant, el ritme és gairebé cinc punts inferior al que mantenia fins al setembre», afegeixen.

La radiografia és molt similar a la que va publicar Informa D&B a principis de mes: aquesta companyia d’informació de mercat ha registrat 896 concursos de creditors a l’octubre a Espanya (un 53% més que al setembre), dels quals 228 són de Catalunya, un 50% més. Aquestes dades, apuntava la directora d’Estudis de la firma, Nathalie Gianese, anticipen un 2022 amb una xifra superior als 7.000 concursos en total, un volum que no se superava des del 2013.

Baixa creació d’empreses

Notícies relacionades

A l’altre costat de la balança, el de la creació d’empreses, la conclusió tampoc és bona: segons les dades d’Axesor, a l’octubre es van constituir a Espanya un 4,7% menys de companyies que l’any anterior. A Catalunya la comparativa és positiva amb un 4,5% més de noves empreses, però no prou per compensar les caigudes d’altres mesos: la comunitat acumula des de gener a prop d’un 1% menys de companyies constituïdes que l’any passat.

En qualsevol cas, només Catalunya i el País Basc milloren el nombre d’empreses creades d’un octubre a un altre. El País Basc, un 21% més.