Congrés econòmic

Les cambres de comerç del Mediterrani reivindiquen Barcelona com la seva capital

  • 1.200 empresaris d’Europa, Àfrica i Àsia participen aquesta setmana en el MedaWeek, un congrés de líders econòmics

Les cambres de comerç del Mediterrani reivindiquen Barcelona com la seva capital

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cambres de comerç del Mediterrani s’han tornat a citar aquest dimecres a Barcelona després de l’aturada pandèmica i han reafirmat el seu reconeixement a la capital catalana com la seva capital econòmica. Uns 1.200 empresaris d’Europa, Àfrica i Àsia –que representen 125 milions d’empreses– està previst que participin aquesta setmana en el MedaWeek, el congrés que aspira a conjurar els líders econòmics més rellevants del Mediterrani. 

«Barcelona es confirma com la capital econòmica del Mediterrani, malgrat la pandèmia, la guerra i la crisi de preus», ha declarat el coordinador de les cambres de comerç del Mediterrani (ASCAME), Anwar Zibaoui. L’ASCAME agrupa 300 cambres de comerç, que al seu torn representen prop de 125 milions d’empreses de 25 països. L’entitat va ser creada l’1 d’octubre del 1982 per iniciativa de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Els participants en l’obertura d’aquest fòrum han advocat perquè hi hagi més integració dels països del sud i nord del ‘mare nostrum’, com a pol competidor respecte a altres regions a fi d’atraure inversions. «Els canvis es produiran més ràpid del que esperàvem», ha alertat el president de l’ASCAME, Ahmed al-Wakil. També per ordenar el flux de migracions d’uns països cap a d’altres, atesa la necessària arribada de nous treballadors als estats europeus per compensar l’envelliment demogràfic, tal com ha defensat el comissionat per a la promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Pau Solanilla. «Hem de revisar les bretxes socials; la nostra relació ens ha de permetre guanyar a les dues parts», ha afegit el director executiu d’Acció, Joan Romero.

Una altra reivindicació compartida dels líders econòmics que han assistit al congrés aquest dimecres ha sigut la de treballar per reforçar les oportunitats econòmiques i d’ocupació per als més joves i per a les dones. I promoure l’expansió del sector secundari, especialment a la franja sud del Mediterrani, que s’ha presentat com una de les vies per fer-ho. «La indústria té un ampli marge de creixement a la nostra regió», ha afirmat el secretari general de la Unió pel Mediterrani (UfM), Nasser Kamel.

L’R+D de la Zona Franca, oberta al Mediterrani

Notícies relacionades

En aquest marc de cooperació i integració entre les economies del Mediterrani, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha anunciat la firma d’un conveni amb l’associació de cambres de comerç per obrir DFactory a les empreses de la regió.

Així ho ha anunciat el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, que ha reivindicat el rol dels actors econòmics convocats aquesta setmana a Barcelona per «convertir incerteses en oportunitats». DFactory són unes instal·lacions ubicades a la perifèria barcelonina on operen actualment 30 empreses especialitzades en innovació i que desenvolupen tecnologies relacionades amb la digitalització, la internet de les coses i la resta de camps de la indústria 4.0.