Negoci urbanístic

La Cambra iniciarà al març el concurs de 50 milions per construir la seva futura seu al 22@

  • La presidenta de l’entitat empresarial presenta l’estratègia per al període 2030-2040 i la nova imatge corporativa, exempta de símbols monàrquics

La Cambra iniciarà al març el concurs de 50 milions per construir la seva futura seu al 22@

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona ja té data per treure a concurs la construcció de la seva nova seu al 22@: el març del 2023. Allà pretén licitar un edifici de 21 plantes per un preu d’entre 50 i 54 milions d’euros. L’estimació de l’entitat presidida per Mònica Roca és que aquest concurs generi uns ingressos per al guanyador d’uns 5,7 milions d’euros anuals, ja que el lloguer d’aquestes 21 plantes ja està assegurat. D’aquestes, 13 se les quedarà l’Ajuntament de Barcelona per instal·lar-hi el Departament d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i la resta les arrendarà la Cambra. Amb aquesta estimació d’ingressos, la inversió quedaria amortitzada en menys de 10 anys i la licitació dels terrenys seria a 35 anys vista.

La presidenta de l’entitat empresarial, Mònica Roca, ha presentat aquest dimarts a la Casa de la Llotja l’estratègia per al període 2030-2040 i el nou logotip corporatiu, que, com l’escut que ja va presentar aquest estiu passat, està exempt de tota simbologia monàrquica. En el marc d’aquesta estratègia, una de les fites més immediates i rellevants és el canvi de la seu de la Cambra, que serà a aquest edifici que encara s’ha de construir al 22@. L’entitat empresarial preveu deixar la seva actual caserna ubicada a Diagonal, també en obres actualment, que han suposat un cost de 6,5 milions d’euros. I a partir de finals del 2025 traslladar-se al Poblenou. La previsió de la corporació de dret públic no és desfer-se del seu edifici de la Diagonal, sinó retenir-lo per instal·lar-hi nous serveis o llogar-ne una part per augmentar els seus ingressos.

El projecte, erigit sobre uns terrenys de propietat municipal però cedits en ús fins al 2085 a la Cambra, encara està pendent d’alguns serrells administratius en el consistori. Si bé el ple ja ha donat el seu vistiplau. L’actual direcció de Mònica Roca aspira a culminar un projecte urbanístic que va començar a forjar-se el 2006, sota la presidència Miquel Valls.

Notícies relacionades

Aquest canvi de localització, en ple districte tecnològic de la ciutat de Barcelona, representa una declaració d’intencions. I és que la Cambra aspira a passar del seu tradicional paper com a assessora d’empreses en matèria de formació de treballadors a una cartera diversificada de serveis. Amb els quals amplificar així la seva presència i influència entre el teixit empresarial i disputar part del terreny que també aspiren a copar les patronals. «Volem que sigui la Cambra de tots [...]. Una Cambra per a un país digital, sostenible, emprenedor i avançat. Tenim clar cap a on volem anar», ha declarat Roca.

Fins ara el 75% de l’activitat de la Cambra es basava en l’emissió certificats i en assessoria en formació. Ara volen potenciar els serveis per a la internacionalització de les empreses, la millora de la competitivitat, la transformació digital de les pimes i l’assessorament per a la captació de fons europeus. Segons dades facilitades per Roca, en els últims tres anys la Cambra n’ha assessorat unes 35.000, és a dir, a prop del 15% del teixit empresarial català.