Energia

Brussel·les ultima el mecanisme per posar un límit al preu majorista del gas

La Comissió Europea trasllada als Vint-i-set les línies mestres del nou instrument

Per convèncer els països més reticents, com Alemanya, inclou salvaguardes per suspendre’l en cas de greus pertorbacions del mercat

Brussel·les ultima el mecanisme per posar un límit al preu majorista del gas

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ultima ja l’esquema sobre com serà el futur mecanisme de correcció amb què contenir els preus del gas en casos d’emergència, sol·licitat pels líders durant l’últim Consell Europeu. Segons un document de treball distribuït entre els Vint-i-set estats membre, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, la idea és establir un límit de seguretat per al preu dels derivats del TTF (l’índex holandès de referència al mercat majorista europeu del gas) del mes anterior. Aquest límit s’activaria si la base del preu TTF arriba «a un nivell predefinit» i «si la pujada de preus no es correspon amb una pujada similar a la del mercat mundial» (comparació amb els preus del GNL).

Segons argumenta la Comissió, posar un límit a la cotització dels futurs de gas amb entrega prevista per al mes següent implicarà menys riscos que aplicar-lo als productes al comptat o amb un dia d’antelació, fet que podria desencadenar problemes de subministrament i de liquiditat dels mercats a curt termini. «Per garantir un efecte immediat, es proposa que els valors per activar el mecanisme es fixin per endavant, amb l’objectiu d’evitar llargs procediments de presa de decisions que podrien retardar considerablement la seva activació i l’efecte previst d’amortiment dels preus», argumenta la Comissió en una breu anàlisi a la qual de moment no figuren xifres, ni sobre el límit del preu ni sobre la xifra que desencadenaria l’activació del mecanisme de correcció.

L’Executiu comunitari presentarà les línies mestres sobre aquest futur límit a la reunió d’ambaixadors prevista aquest dimecres abans de presentar una proposta legislativa a temps per al Consell de Ministres d’Energia extraordinari del 24 de novembre. La crida a establir un límit europeu al preu del gas fa mesos que està sobre la taula dels Vint-i-set, a petició d’Itàlia o Bèlgica, tot i que les reticències d’estats membre com Alemanya o els Països Baixos han frenat qualsevol avenç en aquest sentit.

Notícies relacionades

Tots dos països temen que establir un límit augmenti el risc de desproveïment i redueixi els incentius per reduir el consum de gas. De fet, el document preparat per la Comissió també es fa ressò dels avantatges i inconvenients que tindria establir un mecanisme de correcció i aclareix que haurà d’incloure un fre de seguretat que permeti deixar-lo sense efecte en cas de problemes.

«Amb vista a possibles canvis en la situació del mercat i a la possibilitat reaccionar davant possibles conseqüències negatives no desitjades del límit de preus, haurien d’incorporar-se a la proposta salvaguardes eficaces que garanteixin que el mecanisme es pugui suspendre en qualsevol moment si donés lloc a greus pertorbacions del mercat que afectessin la seguretat del subministrament i els fluxos intracomunitaris. El límit de preus es desactivaria automàticament si una revisió mensual demostrés que ja no es donen les condicions per a la seva activació», assenyala la Comissió.