Preus de l’energia

Brussel·les cedeix i presentarà un «esquema detallat» per topar el preu del gas la setmana que ve

Von der Leyen informa per carta als líders europeus que la proposta estarà a temps per al consell extraordinari d’energia del 24 de novembre

Brussel·les cedeix i presentarà un «esquema detallat» per topar el preu del gas la setmana que ve

EFE / EPA / DUMITRU DORU

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat les reticències dels últims mesos, la Comissió Europea presentarà finalment una proposta per fixar un límit temporal al preu del gas, tal com li han demanat per activa i per passiva una majoria d’estats membres en els últims mesos amb l’objectiu de contenir els preus de l’energia. Així ho ha comunicat als governs europeus la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en una carta remesa aquest divendres que també firma el primer ministre txec i president de torn de la UE, Petr Fiala. Segons la missiva, la proposta arribarà «a temps» per a la reunió extraordinària de ministres d’energia convocada per al pròxim 24 de novembre. 

«La Comissió Europea presentarà un esquema detallat sobre una proposta per a un mecanisme de correcció de mercat (límit temporal al preu del gas) que tindrà en compte les condicions salvaguardes sol·licitades pels estats membres, a temps perquè els ministres discuteixin en la reunió de ministres d’energia del 24 de novembre», anuncien von der Leyen i Fiala. La comissària d’energia, Kadri Simson, ha precisat en un missatge a la xarxa social Twitter que presentarà l’«esquema» la setmana que ve i que la proposta legislativa arribarà «ràpidament després».

https://twitter.com/KadriSimson/status/1591063519193370625?s=20&t=nkS2e0xoxLm8r8zal41nnAVon der Leyen i Fiala es fan ressò en la missiva que els líders dels Vint-i-set van apressar la Comissió Europea a presentar «amb urgència» mesures addicionals per «limitar els episodis de preus excessius de gas i un marc europeu per limitar el preu del gas en la generació d’electricitat, inclosa una anàlisi de costos i beneficis». En el mateix text, Brussel·les assegura estar treballant estretament amb els estats membres, estar «plenament compromesa a avançar sense dilació amb propostes concretes», que permetin limitar els episodis de preus excessius com els viscuts a l’agost.

Clara majoria

Notícies relacionades

L’anunci es produeix arran de les reiterades crides d’una majoria d’estats membres. L’última vegada aquest mateix divendres durant la negociació a nivell d’ambaixadors del paquet d’emergència avalat a l’octubre pels líders europeus. «Una clara majoria d’estats membres han apressat la Comissió Europea que presenti una proposta legislativa sobre un preu/marge com abans millor i abans del pròxim Consell», han explicat fonts europees al corrent de la negociació. 

Segons les mateixes fonts, alguns estats membres continuen sent prudents davant la fixació d’un límit –és el cas de països com Alemanya o Països baixos–, però d’altres, des de França fins a Portugal, consideren que «introduir una proposta facilitaria l’adopció de l’actual proposta (d’emergència)», han explicat sobre el contingut del paquet legislatiu proposat a l’octubre per Brussel·les i que inclou compres conjuntes de gas, un mecanisme per garantir la solidaritat entre estats membres en cas de crisi i un mecanisme per limitar la volatilitat intradiària mentre es dissenya un índex alternatiu al TTF holandès.