Augment de preus

La Generalitat pagarà un 11% més a les constructores per les infraestructures per mitigar el cost de les matèries primeres

Infraestructures.cat ajusta el càlcul dels honoraris en la redacció de projectes

La Generalitat pagarà un 11% més a les constructores per les infraestructures per mitigar el cost de les matèries primeres

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

La Generalitat ha decidit augmentar el preu que paga a les constructores per mitigar l’augment del cost que han hagut de cobrir en els projectes, com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. El Ministeri d’Hisenda va actualitzar dies enrere el preu de sis matèries primeres molt utilitzades en construcció d’infraestructures i edificació. Ara, el Departament de Territori, de qui depèn Infraestructures.cat, l’ha traslladat a les seves obres, per les quals abonarà una mitjana d’un 11% més.

Els contractistes catalans van avisar fa poques setmanes que s’estava produint una allau de licitacions que quedaven desertes. Una de les raons, es van queixar, era que les administracions encara no havien actualitzat prou els preus dels materials de l’obra pública, cosa que provocava que, amb la inflació disparada entre altres coses pel conflicte bèl·lic, no els sortís a compte presentar-se a certs projectes.

Aplicació de noves tecnologies

El consell d’administració d’Infraestructures.cat ha aprovat ajustar el procediment de càlcul dels honoraris en la redacció de projectes, que tenen en consideració els nous requeriments afegits en aquesta fase, associats a l’explotació de noves tecnologies, com per exemple les modelitzacions BIM o LEAN. D’aquesta manera, Infraestructures.cat aposta per un augment de la inversió en fase de projecte per contribuir a reduir el cost final de les actuacions, ja que aquestes noves tecnologies milloren la definició dels projectes i anticipen problemes que es podrien donar en fase d’obra.

L’actualització aprovada també preveu la valoració de despeses específiques, com poden ser els assajos de geotècnia o els informes d’avaluació econòmica, que s’inclouran, quan correspongui, com a cost addicional.

Un 5% en edificació

Com a resultat d’aquests ajustos, l’increment d’honoraris s’ha avaluat, en obra civil, entre un 7% (per projecte tipus d’obra d’uns 20 milions d’euros) i un 11% (per projecte tipus d’obra d’1 milió d’euros), i en edificació, entre un 5% i un 10% en funció del volum i la tipologia del projecte.

Notícies relacionades

Segons Infraestructures.cat, en el cost de les obres, ja es van acordar dues actualitzacions de preus per adaptar els pressupostos d’acord amb l’augment generalitzat de costos que pateixen les matèries primeres arreu del món des de l’any 2021. D’acord amb la variació de preus certificada per l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), l’empresa va aprovar, a l’abril, augmentar un 12,24% el preu de referència de les edificacions i un 6,37% el de les obres civils i les infraestructures hidràuliques.

A més, com a novetat, i en el cas dels cinc materials més afectats per la variació de preus a escala internacional (siderúrgics, bituminosos, alumini, coure i fusta), Infraestructures.cat va adoptar al juny el sistema d’actualització dinàmic de preus de l’ITeC en el moment de tancament de cada projecte.