Cost de l’energia

Preu de la tarifa regulada de la llum d’avui divendres, 11 de novembre

Aquestes són les hores més barates i més cares del dia

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista caurà aquest divendres un 14,6% respecte a dijous, fins als 128,86 euros per megawatt hora (MW h), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

A la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà en 121,18 euros/MW h aquest divendres.

El preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 143,9 euros/MW h, i el mínim per a la jornada, de 99,33 euros/MW h, es donarà l’última hora del dia.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes de 7,68 euros/MW h, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada o han de renovar el seu contracte.

Gairebé un 9,45% menys que sense aplicar la mesura

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per posar un topall al preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 142,31 euros/MW h, és a dir, uns 13,45 euros/MW h més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran, així, un 9,45% menys de mitjana.

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i cobreix així l’hivern vinent, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials –fins al 15 de desembre–, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MW h fins que finalitzi la mesura.