Trobada d’Economia a S’Agaró

La consellera d’Economia reclama davant Guindos una fitxa bancària per a l’ICF

Natàlia Mas assegura que la taxa d’atur baixarà l’any que ve a Catalunya del 9,5% al 9,4%, «la més baixa en 14 exercicis»

La consellera d’Economia reclama davant Guindos una fitxa bancària per a l’ICF
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, ha reivindicat el rol de l’Institut Català de Finances (ICF) com a banc públic. Ho ha fet davant Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) durant la seva intervenció en la 27a Trobada d’Economia a S’Agaró.

També ha afirmat que esperava que les negociacions obertes amb el BCE per a una fitxa bancària per a l’ICF «acabin bé», després d’el pla per part del Banc d’Espanya. La titular de les finances catalanes ha destacat que l’actuació de l’ICF ha contribuït a mantenir uns 24.000 llocs de treball. Segons l’opinió de Mas, és necessari donar a l’ICF «una nova dimensió com a banc públic», cosa que, entre altres coses, permetrà un accés a un finançament més econòmic.

Mas, que ha assegurat que la taxa d’atur a Catalunya baixarà l’any que ve del 9,5% d’aquest exercici al 9,4%, «la més baixa en 14 exercicis», ha reiterat que la voluntat és presentar en el Parlament els pressupostos de la Generalitat «al més aviat possible». En tot cas ha eludit detallar molt sobre el projecte de comptes públics ja que aquestes es troben en negociacions amb la resta de grups parlamentaris.

Durant la seva intervenció ha afirmat que l’economia catalana «manté la seva resiliència». Aquest any la previsió és d’un creixement del 4,4% aquest any, però que baixarà fins a l’1,7% el 2023. En tot cas serà «un creixement superior a la mitjana de la zona de l’euro», cosa que passa des del 2014, amb l’excepció del 2020, l’any de la pandèmia.

Notícies relacionades

Mas ha considerat l’evolució del mercat laboral «un aspecte esperançador», tot i que preocupa la inflació que, segons les últimes dades, podria «haver tocat sostre», tot i que segueix en nivells elevats.

Tot això ha portat el BCE a elevar els tipus d’interès, cosa que suposarà al seu torn un augment del cost del deute de la Generalitat. Per això ha aprofitat per insistir en la necessitat d’un nou sistema de finançament autonòmic, caducat des del 2014.