Nous pressupostos

CCOO i UGT reclamen al Govern que apugi la renda garantida de 644 a 744 euros

  • Els sindicats demanen a Aragonès que no pacti nous pressupostos amb Junts a canvi de rebaixes fiscals

zentauroepp38254806 barcelona 01 05 2017 manifestaci n del primero de mayo d a d170612143157

zentauroepp38254806 barcelona 01 05 2017 manifestaci n del primero de mayo d a d170612143157 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO i UGT han reclamat al Govern de la Generalitat de Catalunya que en els seus pròxims pressupostos incrementin la renda garantida de cituadania un 12,15%, cosa que provocaria que la prestació per a un sol membre passés de 644 a 744,6 euros mensuals. Aquesta és una de les reivindicacions que les centrals han inclòs en el seu document de propostes, que han presentat aquest dijous en roda de premsa i que traslladaran al president Pere Aragonès en la reunió que tenen prevista per a la setmana que ve.

Els secretaris generals dels sindicats amb representació majoritària han exigit a ERC que armi uns nous comptes públics expansius i que descarti qualsevol rebaixa fiscal que pugui minvar la capacitat d’ingressos de la hisenda catalana. Fins al punt que han considerat que és millor no tenir uns nous pressupostos a tenir-ne uns que incloguin disminucions tributàries, com demana el qualificat com a soci prioritari pel mateix Govern: Junts. «Hem d’homologar la nostra democràcia a les europees», i per a això fa falta més ingressos per la via tributària, segons ha afirmat el líder de CCOO, Javier Pacheco. «No volem el model de Madrid», ha afegit.

Notícies relacionades

«Junts no hauria plantejat les rebaixes fiscals que ara demana si hagués continuat al Govern», ha considerat el seu homòleg d’UGT, Camil Ros. «Acumulem 12 anys de desinversió pública», ha recordat, i ha fet referència al període de retallades iniciat per Artur Mas la dècada passada i no revertit fins a l’actual. En aquest sentit, les centrals advoquen per gravar més a les rendas del capital, a les grans fortunes i a les grans empreses. Especialment en l’actual context de crisi de preus, en el qual la meitat de les grans corporacions han vist incrementar els seus marges de beneficis, tal com assenyala el Banc d’Espanya. «És insultant per al conjunt de la societat», ha afirmat Pacheco.

No renunciar a ingressos per poder efectuar una despesa pública més elevada en l’actual context d’augment de preus. Aquest és l’esquema que han plantejat CCOO i UGT. N’és un exemple la demanda d’actualitzar l’índex de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que és l’indicador que marca la quantia de subsidis com la renda bàsica catalana. Mentre que el que regeix al conjunt d’Espanya, l’IPREM, fa tres anys consecutius que es revisa a l’alça, el català fa una dècada que està congelat. Això ha provocat que actualment el primer sigui inferior al segon, quan la Generalitat el va crear al seu dia per donar una quantia més elevada, ja que el cost de la vida a Catalunya és superior al de la mitjana espanyola.