Ocupació pública

La Generalitat oferirà 46.828 places per estabilitzar interins abans de juny

  • La Generalitat publicarà i convocarà abans de final l’any el procés per consolidar places

Oposiciones de Educación en Barcelona

Oposiciones de Educación en Barcelona / Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya posarà en marxa abans que s’acabi l’any un procés d’estabilització per consolidar 46.828 places actualment ocupades per interins. Així ho ha acordat de manera unànime aquest dilluns amb els sindicats més representatius de funció pública a fi de donar compliment a la nova llei per reduir l’abús de l’ocupació pública temporal aprovada el 2 de desembre al Congrés dels Diputats. El procés d’estabilització es dividirà entre unes places via concurs de mèrits –que no inclou examen d’oposició– i d’altres via oposició, tot i que amb unes regles modificades i que donaran més pes a l’experiència acumulada que en exàmens anteriors.

Per primera vegada en la història de la funció pública, milers de ciutadans accediran a una plaça de funcionari sense passar prèviament per un procés d’oposició. Aquesta mesura única i excepcional pretén donar resposta a una situació d’eventualitat cronificada en els serveis públics i especialment agreujada en l’última dècada després de les polítiques de retallades practicades al caliu de l’anterior crisi. Els serveis gestionats per les comunitats autònomes, principalment sanitat i educació, concentren taxes d’eventualitat des de fa anys superiors al 30% i aquest abús ha sigut censurat des dels tribunals europeus.

Concretament, l’oferta d’estabilització constarà d’11.747 places per a administratius dels departaments de la Generalitat, 27.433 places de docents i personal laboral del Departament d’Educació i 7.648 places de sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Concurs de mèrits

Per donar resposta a la situació de milers d’interins en frau de llei i no deixar-los al carrer després d’anys –alguns fins i tot dècades– de servei, les administracions, emparant-se en la nova llei, publicaran abans que s’acabi l’any els seus respectius processos de concurs de mèrits. Un total de 27.584 places es publicitaran per aquesta via, segons confirmen des de la Generalitat. 

¿En què consisteixen? Els detalls del procés encara no estan fixats i en la reunió d’aquest dilluns només s’han acordat el nombre de places. En aquest procés, qualsevol persona pot presentar-se a la plaça convocada. No haurà de realitzar cap examen, sinó només acreditar una sèrie de requisits per accedir a la plaça. El requisit principal serà l’experiència, que, segons les converses preliminars, podria comptar fins al 60% de la puntuació total del candidat. Després hi haurà un 40% que es dividirà entre la formació acreditada i les competències lingüístiques. D’allà sortirà una nota i s’establirà una classificació en la qual aconseguiran plaça els més ben puntuats. Tot i que els percentatges encara no estan tancats i el pes de l’experiència podria variar.

Notícies relacionades

El format està especialment dissenyat per aquells interins que fa més anys que treballen en l’Administració però que no han aconseguit consolidar una plaça –ja fos perquè no se n’han convocat oposicions o perquè les que s’han convocat no les ha superat–. Tot i que, per evitar vulnerar els principis de publicitat i lliure concurrència que han de guiar qualsevol oferta pública d’ocupació, s’hi pot presentar qualsevol.

Oposicions

En paral·lel al concurs de mèrits, la Generalitat també convocarà un concurs d’oposició extraordinari amb un total de 19.244 places disponibles. Aquest sí que exigeix exàmens, tot i que dona més pes a l’experiència acumulada del que l’ha tingut mai en anteriors processos d’assignació.