Opinió del supervisor

Sánchez carrega contra Guindos per l’informe del BCE sobre l’impost a la banca

  • L’exministre afirma que el banc central mira d’«ajudar» i Sánchez li replica recordant el rescat a la banca i el seu pas per Lehman Brothers

Sánchez carrega contra Guindos per l’informe del BCE sobre l’impost a la banca

AFP / MIGUEL RIOPA

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Amb diferents graus de virulència, diversos membres del Govern han restat importància aquest divendres a l’informe de Banc Central Europeu (BCE) que va qüestionar dijous l’‘impost’ als bancs que es tramita al Congrés a iniciativa del PSOE i Unides Podem. «Evidentment en prendrem nota, estudiarem l’informe, però el Govern continuarà amb el seu full de ruta de crear aquest important impost, sobretot perquè en vista dels beneficis i dividends que hem conegut que està donant el sector financer com a conseqüència de l’enduriment de la política monetària, crec que està justificat que posin l’espatlla una miqueta», ha afirmat Pedro Sánchez.

Des de l’altre costat, el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, ha mirat d’evitar entrar en polèmiques i ha assegurat que la intenció de la seva institució a l’emetre aquest tipus d’opinions no vinculants, elaborada en aquest cas en col·laboració amb el Banc d’Espanya, és oferir «assessorament» i «mirar d’ajudar els governs» nacionals. «La política fiscal no és la nostra feina, però té potencials conseqüències en la solvència de la banca, el creixement del crèdit i les condicions de finançament», ha argumentat. Ara, ha recordat, el Govern podrà «seguir o no seguir» les seves recomanacions, però en qualsevol cas l’aprovació i el disseny de l’‘impost’ que decideixi el Congrés «serà una decisió democràtica»

Malgrat això, Sánchez ha aprofitat per llançar-li alguns dards. «El senyor De Guindos és ben conegut per la política espanyola perquè va ser ministre d’Economia del PP, artífex del rescat al sector financer, que deia que no costaria un cèntim d’euro al conjunt de la societat espanyola, i prèviament va ser el responsable d’un gran banc, Lehman Brothers. Jo agraeixo sense cap dubte les ganes d’ajudar del senyor de Guindos», ha ironitzat.

Rebaixar l’estatus

L’atac més frontal al BCE, en qualsevol cas, ha sigut del ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, al seu dia treballador de la mateixa autoritat monetària de l’euro i del Banc d’Espanya. «No és en cap cas un element central de l’activitat de BCE fer aquest tipus d’informes, és una part secundària i rutinària que ni tan sols entra en el procés central de la presa de decisions», ha dit infravalorant-lo, abans de defensar que «cal rebaixar moltíssim l’estatus que té un informe d’aquestes característiques».

Durant una entrevista a ‘RNE’, Escrivá s’ha declarat «sorprès» que BCE hagi advertit que el gravamen pot afectar el flux de crèdit: «M’imagino, perquè no és la primera vegada que s’emet un informe d’aquestes característiques, que deuen fer un copiar i enganxar d’altres moments en contextos diferents». El ministre, així, ha destacat que les pujades de tipus que ha aprovat l’organisme des de juliol busquen precisament «suavitzar» el creixement del crèdit. «Que opini això una institució que està pujant els tipus em sembla bastant paradoxal», ha criticat.

Bancs amb marge

En un to molt més moderat, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha afirmat que el que ha fet el BCE de manera «no particularment sorprenent» és posar sobre la taula les «qüestions que cal plantejar-se quan es posi aquest tipus de gravamen» a Espanya i altres països que ha assegurat que ho estan estudiant. El Govern, ha sostingut, ja les va tenir en compte quan el va dissenyar i «per descomptat» que seguirà endavant amb l’‘impost’, al qual, això sí, es podran incorporar «millores» en el seu actual tràmit parlamentari.

Notícies relacionades

«Els bancs a Espanya tenen unes ràtios de solvència i liquiditat molt altes, presenten uns beneficis extraordinaris, i per això l’impacte d’un gravamen extraordinari amb un tipus limitat en aquest moment no tenen per què posar en risc en absolut ni la transmissió de la política monetària ni la concessió de crèdit ni el bon funcionament del sistema financer», ha respost Calviño a les advertències del BCE. Així mateix, ha afirmat que les entitats tenen «marge i no necessiten traslladar» el cost del gravamen al client, tot i que la CNMC i Banc d’Espanya vetllaran en qualsevol cas perquè no ho facin. 

També el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha rebutjat permetre a les entitats que traslladin el cost als seus clients «perquè si no acabarien pagant una altra vegada els de sempre». Amb tot, l’exdirectiu de Banc d’Espanya s’ha mostrat diplomàtic: «Estudiarem amb tot detall l’informe i veurem en quina mesura es podria millorar el seu disseny». Per la seva banda, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha argumentat que la tasca del BCE és «vetllar per la salut de les entitats financeres», mentre que la prioritat del Govern és la «salut i el benestar de les persones».