Vivenda

L’euríbor de l’octubre pujarà en 215 euros la quota mitjana de les hipoteques variables per revisar

L’indicador, que fa un any estava mig punt en negatiu, s’ha disparat al 2,62%, la pujada més marcada des del 2009 | Els préstecs més antics tindran pujades més lleus a l’haver amortitzat ja gran part del capital

L’euríbor de l’octubre pujarà en 215 euros la quota mitjana de les hipoteques variables per revisar
3
Es llegeix en minuts

El pagament de la hipoteca s’ha convertit en un veritable maldecap per als consumidors que tenen una casa en propietat, en un any en què l’escalada de la inflació està castigant durament les butxaques de les llars. L’euríbor tancarà el mes d’octubre amb una taxa mitjana del 2,62%, la més alta des d’inici del 2009, cosa que suposarà un significatiu augment de la quota per a tots els que tinguin un préstec variable i als quals els toqui ara la revisió anual. Fa dotze mesos l’indicador continuava encara en nivells històricament baixos (-0,477 era la dada de l’octubre del 2021), però les successives pujades de tipus del Banc Central Europeu (BCE) per combatre la inflació han motivat una escalada de més de tres punts en aquest temps. La conseqüència és que, en el cas d’un crèdit mitjà de 150.000 euros a un termini de 25 anys més l’euríbor i un diferencial de l’1%, la quota saltaria d’un entorn de 535 euros a 750, amb un increment d’uns 215 euros al mes o, el que és el mateix, uns 2.580 euros anuals.

No obstant, s’ha de matisar que les hipoteques de tipus variables firmades fa ja uns anys (per exemple, abans del 2010) han amortitzat en aquest temps bona part del capital pendent. Per a aquests usuaris, les pujades tindran bastant menys impacte, ja que en el sistema francès d’amortització (el més utilitzat a Espanya), la major part dels interessos es paguen els seus primers anys de vida.

En general, com menys temps hagi passat des de la firma del préstec, més s’encariran les mensualitats després de la revisió. Així, el principal problema serà per als qui han contractat tipus variable en els últims exercicis, amb l’euríbor en negatiu, i per als qui encara n’han de pagar la major part. A més, lògicament, les pujades seran més abundants per a les hipoteques amb imports més alts. Seguint l’exemple anterior, una quota que l’últim any ha estat en els 711 euros, passaria ara a rondar els 1.000 euros.

Hi ha molts simuladors d’hipoteques a internet i gran part són de les mateixes entitats financeres. També el Banc d’Espanya en té un en el qual es pot determinar la quota que s’ha de pagar introduint-hi el capital de la hipoteca, el termini d’amortització en anys i el tipus d’interès (la suma de l’euríbor més el diferencial que es determini en cada préstec).

Els bancs, a l’hora de concedir hipoteques variables, solen oferir diferencials més reduïts a canvi d’una vinculació més gran del client (nòmines domiciliades, assegurances de la llar i de vida, etc). Així, ara mateix hi ha diferencials bonificats d’entre el 0,6% i el 0,7%, mentre que sense aquestes vinculacions els diferencials es mouen entre l’1,2% i l’1,6%.

Els últims mesos, amb l’escalada de l’euríbor, s’ha produït un renovat interès per les hipoteques a tipus fix, tant per part de qui vol comprar una casa com de clients que ja tenien una hipoteca a tipus variable i estan intentat canviar les seves condicions. Els bancs, lògicament, han aprofitat aquesta tessitura per encarir aquest producte, i ja és difícil trobar ofertes per sota del 3% TAE (exigint al client condicions de vinculació d’altres productes) i algunes ja estan per sobre del 4%.

Segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 72% de les hipoteques sobre vivendes que es van firmar a l’agost van ser a tipus fix, el percentatge més baix des del mes de gener passat, per la nova estratègia de la banca, que se centra més a millorar les condicions de les variables que a atorgar-ne de noves a tipus fix. La major part de les hipoteques a tipus variable a Espanya estan referenciades a l’euríbor, que, segons els experts, es podria moure entre el 3% i el 3,5% durant l’any vinent.

Panorama del mercat

Notícies relacionades

Totes aquestes dinàmiques fan que els experts en el sector immobiliari vegin molt probable una moderació dels actuals ritmes del mercat, tant en vendes com en preus. L’encariment del finançament per l’escalada de l’euríbor està propiciant que els compradors hagin accelerat el tancament d’operacions per esquivar les noves pujades.

Segons l’INE, els vuit primers de l’any donen un total de 29.613 compravendes, amb una pujada del 44% en relació amb el mateix període de l’any anterior, i cada vegada més a prop dels nivells del 2007, que va marcar el zenit del boom immobiliari. Llavors se’n van vendre, entre el gener i l’agost, 29.869, és a dir, només un 0,8% més.