Desacceleració

L’economia espanyola va frenar en el tercer trimestre i el PIB amb prou feines va créixer el 0,2%

L’INE avança que el PIB només va pujar dues dècimes durant l’estiu després de l’1,5% anotat en el segon trimestre

L’economia espanyola va frenar en el tercer trimestre i el PIB amb prou feines va créixer el 0,2%

ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola va frenar en sec en el tercer trimestre de l’any. Després d’haver sorprès amb un avenç de l’1,5% en el segon trimestre de l’any respecte al primer, el producte interior brut (PIB) tot just va créixer el 0,2% en taxa trimestral durant els mesos d’estiu, segons la dada de Comptabilitat Nacional avançada aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Notícies relacionades

En taxa anual, el PIB va créixer en el tercer trimestre el 3,8% respecte al mateix període de 2021, impulsat per la recuperació del turisme internacional, sobretot en els mesos de juliol i agost. No obstant, el creixement anual del PIB també suposa una frenada respecte a la taxa del 6,8% registrada en el segon trimestre. En les seves previsions oficials, el Govern preveu un creixement del 4,4% per al conjunt de 2022 i del 2,1% per al 2023.

La desacceleració del creixement econòmic que reflecteixen les dades de l’INE són consistents amb el fre en la creació d’ocupació i l’augment de l’atur que aquest mateix dijous ha mostrat l’Enquesta de Població Activa (EPA). En tot cas, les dades de la Comptabilitat Nacional avançades aquest divendres per l’INE constitueixen un avenç de la dada definitiva corresponent al tercer trimestre que l’INE preveu publicar el 23 de desembre.