Govern

Yolanda Díaz ajorna l’Estatut del Becari per atraure la CEOE

La ministra de Treball creu que serà més fàcil l’acord amb els empresaris una vegada passin els comicis interns del 23 de novembre

Yolanda Díaz ajorna l’Estatut del Becari per atraure la CEOE
3
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz intentarà fins a l’últim moment un acord amb la patronal per treure l’Estatut del Becari, que ja té el plàcet dels sindicats. La ministra de Treball vol comptar amb el suport dels empresaris a aquesta norma, tot i que això suposi esperar que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, sigui ratificat a les urnes i d’aquesta manera ajornar fins aleshores l’aprovació del text en Consell de Ministres.

En les últimes setmanes s’han endurit els retrets entre Antonio Garamendi i la vicepresidenta segona del Govern, que ha arribat a demanar públicament al president de la CEOE que «deixi de bloquejar» l’Estatut del Becari. La dirigent creu que el rebuig de la patronal al text es deu a la pugna interna que manté el seu president per la reelecció i confia que s’avingui a un acord una vegada que passin els comicis del 23 de novembre per renovar la seva cúpula.

Considera Díaz que, una vegada ratificat en el càrrec, Garamendi podrà tenir les mans lliures per donar llum verda al nou Estatut, que regularà per primera vegada els drets i obligacions dels estudiants en pràctiques i prohibirà la feina gratis. La cursa electoral per a Garamendi s’ha aclarit en les últimes hores, després que aquest dimecres renunciés a postular-se Gerardo Pérez, president de la Federació d’Associacions de Concessionaris de l’Automoció (Faconauto) i el que aspirava a ser el seu principal competidor. Una circumstància que podria aplanar l’acord, al rebaixar-se la pressió per al líder de la patronal. 

La vicepresidenta «vol l’acord per damunt de tot», segons fonts coneixedores, que destaquen que prioritzarà el suport de les empreses als terminis que estaven prèviament establerts. «No li importa esperar». Va ser a l’abril quan Díaz va anunciar que regularia l’activitat dels becaris, i després de mesos treballant en el text, al setembre va anunciar que la seva aprovació era imminent. Tanmateix, la negativa de Garamendi a estampar la seva firma al text ha retardat els seus plans. 

La setmana passada, la vicepresidenta segona ja va aconseguir un principi d’acord amb els sindicats, del qual es va despenjar la CEOE. La norma, tal com està redactada, obliga les empreses a pagar unes cotitzacions mínimes pels treballadors en pràctiques, fet que suposa un increment en els costos laborals. A això se suma un altre dels punts en discòrdia, concretament el que suprimeix la figura de les pràctiques extracurriculars a partir del 2025 per als universitaris. A més, la norma fixa un límit màxim d’estudiants en pràctiques segons la mida de les companyies i els obliga a sufragar el transport dels becaris.

Notícies relacionades

L’Estatut del Becari vol ser una de les mesures estrella de Yolanda Díaz, i igual com el pacte sobre la Reforma Laboral, on va aconseguir la firma de la patronal, aquesta vegada també vol aconseguir el seu suport costi el que costi. Aquesta norma, que igual com la reforma, ha de ser aprovada en Consell de Ministres, ja acumula diversos retards en la seva aprovació, a causa de les negociacions amb la resta de ministeris com el d’Inclusió i Seguretat Social de José Luis Escrivá, i a les reticències dels empresaris. 

Malgrat el preacord al qual s’ha arribat amb UGT i CCOO, les converses entre el Ministeri de Treball i Garamendi no s’han donat per concloses; la patronal es va absentar a l’última reunió al·legant que havia rebut els documents amb poca antelació, i amb aquest pretext va evitar haver de pronunciar-se obertament sobre l’Estatut del Becari. Tanmateix, en declaracions als mitjans, Garamendi va assegurar que «no està malament» tenir una norma d’aquest tipus, i va insistir que la Taula de Diàleg Social «no està tancada»; deixant així la porta oberta a un eventual acord que en tot cas, assumeixen a Treball, no arribarà fins que Garamendi sigui ratificat en els comicis.