Crisi energètica

¿Com t’afectaran les noves mesures per rebaixar les factures de llum i gas?

El Govern central reforça els descomptes per als més vulnerables i crea una nova categoria per a treballadors de baixos ingressos

Redueix a la meitat el rebut del gas dels consumidors amb calefacció central a l’assimilar la seva tarifa a la regulada

¿Com t’afectaran les noves mesures per rebaixar les factures de llum i gas?
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous al Congrés un nou paquet de mesures energètiques per «protegir el 40% de les llars» que mobilitzarà 3.000 milions d’euros i inclourà el reforç del bo social elèctric i tèrmic i la rebaixa de la factura del gas per a les comunitats de veïns. Les mesures havien sigut anunciades per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, a principis d’aquesta setmana, en la presentació del pla de contingència, però Sánchez ha sigut l’encarregat aquest dijous de transmetre el detall. Aquestes són algunes de les claus.

Nova categoria de bo elèctric

La principal novetat és la creació d’una nova categoria de bo social elèctric per a «llars treballadores amb baixos ingressos» que es beneficiaran d’un descompte en la factura de la llum del 40%. Encara es desconeix què signifiquen baixos ingressos per a l’Executiu, però la mesura arribarà a 1,5 milions de llars, segons Sánchez.

Per poder beneficiar-se del bo social elèctric, en qualsevol categoria, els consumidors han de tenir un tarifa regulada, el denominat Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), que es contracta a través de les trucades comercialitzadores de referència (Endesa Energía XXI, Curenergía, Gas & Power, Baser, Régsiti, Comercialitzador de Referència Energètic, Teramelcor i Energía Ceuta XXI).

No és la primera vegada que es crea una categoria nova de manera temporal. També es va fer durant la pandèmia, per ajudar aquells treballadors que a conseqüència del coronavirus estiguessin a l’atur, en erto, amb jornada reduïda o amb algun membre de la família en aquestes circumstàncies i no tinguessin uns ingressos mensuals mínims.

Més descomptes per a consumidors vulnerables

Una altra de les novetats és l’ampliació del descompte del bo social elèctric i tèrmic que reben actualment 1,3 milions de llars a Espanya. El primer és un descompte a la factura de la llum (sempre parlant de la tarifa regulada) per a consumidors vulnerables i vulnerables severs d’entre el 25% i el 40% que amb la crisi energètica es va elevar de manera temporal fins al 60%-70%. Ara el Govern torna a reforçar-lo fins al 65% i el 70%.

Per fer-se una idea de l’efecte d’aquesta mesura, segons Sánchez, aquests consumidors van pagar a l’agost una factura similar a la d’abans de la crisi. A més, s’eleva un 15% la quantitat d’energia amb dret a aquest descompte, que depèn de cadascuna de les categories. Aquesta ajuda va a càrrec de les companyies elèctriques que, al seu torn, ho repercuteixen als seus clients.

D’altra banda, els beneficiaris del bo elèctric reben de manera automàtica el tèrmic, una mena de xec per als mesos d’hivern que va a càrrec dels Pressupostos. L’Executiu va incrementar aquesta ajuda per als PGE del 2023 en 102 milions d’euros, fins a un total de 259 milions d’euros. Això suposarà que l’ajuda mitjana pugi fins als 375 euros per llar i s’elevarà la mínima a 40 euros.

Rebaixa del gas per a la calefacció central

Sánchez també ha avançat la creació d’una nova tarifa regulada (TUR) per a les comunitats de veïns amb calderes centralitzades de gas natural que limitarà fins a finals del 2023 l’increment trimestral dels preus, com passa ara amb la tarifa regulada parar els usuaris individuals, la coneguda com TUR. Aquesta mesura afecta 1,7 milions de llars que veuran com la seva factura aquest hivern es reduirà a més de la meitat del que pagaria amb les condicions de mercat actuals, segons ha indicat Sánchez.

El problema amb la denominada calefacció central és que les comunitats de veïns han de contractar una tarifa al mercat lliure per a ‘grans consumidors’, perquè per la seva mida i demanda d’energia –més de 50.000 quilowatts a l’any– no es poden acollir a la tarifa regulada (TUR) dirigida als consumidors domèstics que el Govern va ‘intervenir’ el setembre de l’any passat per limitar l’alça del preu de la matèria primera, que s’actualitza cada trimestre, al 15%.

Temes:

Energia