Crisi energètica

Sánchez anuncia un descompte del 40% a la factura de la llum per a llars treballadores de baixos ingressos

Dimarts s’aprovarà un nou paquet de mesures energètiques que mobilitzarà 3.000 milions d’euros per «protegir el 40% de les llars»

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous al Congrés un nou paquet de mesures energètiques per «protegir el 40% de les llars» que mobilitzarà 3.000 milions d’euros. Dins d’aquest paquet, Sánchez ha esmentat dues mesures, el reforç del bo social elèctric i tèrmic i la rebaixa de la factura del gas per a les comunitats de veïns, que havien sigut ja anunciades per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, a principis d’aquesta setmana en la presentació del pla de contingència, però sense cap concreció. Dos dies més tard, Sánchez hi ha afegit el detall. La principal novetat és la creació d’un nou descompte a la factura de la llum del 40% per a «llars treballadores amb baixos ingressos» que arribarà a 1,5 milions de llars.

A més, el Govern reforçarà el bo social elèctric per augmentar el descompte que actualment s’aplica. En concret, el descompte del 60% del qual es beneficien els consumidors vulnerables s’eleva fins al 65% i el dels vulnerables severs passa del 70% fins al 80%. A més, s’eleva un 15% la quantitat d’energia amb dret a descompte. Per fer-se una idea dels efectes d’aquesta mesures, segons ha indicat Sánchez, els consumidors que actualment es beneficien del bo social van pagar a l’agost el mateix que abans de la crisi de preus del gas.

El bo social elèctric afecta en l’actualitat 1,3 milions de llars espanyoles i són les companyies elèctriques, en funció de la seva quota de mercat, les encarregades de bonificar-la. Per poder beneficiar-se d’aquesta ajuda, els consumidors han de tenir un contracte regulat, la coneguda com a Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), que es contracta a través de les comercialitzadores de referència (Endesa Energía XXI, Curenergía, Gas & Power, Baser, Régsiti, Comercialitzador de Referència Energètic, Teramelcor i Energía Ceuta XXI).

D’altra banda, també s’amplia el bo social tèrmic, com ja es va avançar en la presentació dels Pressupostos del 2023, a l’elevar en 102 milions d’euros l’ajuda, fins a un total de 259 milions d’euros. El bo social tèrmic és una mena de xec, que, a diferència de l’elèctric, no paguen les companyies, sinó l’Estat a través dels Pressupostos, i de la qual es beneficien de manera automàtica els consumidors amb bo social elèctric. D’aquesta manera, es doblarà l’ajuda mitjana fins als 375 euros per llar i s’elevarà l’ajuda mínima a 40 euros.

Notícies relacionades

Sánchez també ha avançat la creació d’una nova tarifa regulada (TUR) per a les comunitats de veïns amb calderes centralitzades de gas natural que limitarà fins a finals del 2023 l’increment trimestral dels preus, com passa ara amb les tarifes regulades existents. La mesura permet a 1,7 milions de llars que la seva factura es redueixi a més de la meitat del que pagaria amb les condicions de mercat actuals. 

Les comunitats de veïns han de contractar una tarifa al mercat lliure per a ‘grans consumidors’ perquè per la seva mida i demanda d’energia –més de 50.000 quilowatts a l’any– no es poden acollir a la tarifa regulada (TUR) dirigida als consumidors domèstics. Fins ara, les dues tarifes tenien preus similars. Però la crisi energètica ha disparat el preu del gas al mercat internacional i el Govern va decidir el setembre de l’any passat contenir el creixement de la tarifa regulada (TUR) al limitar l’alça del preu de la matèria primera, que s’actualitza cada trimestre, al 15%, agreujant les diferències en el cost de les dues.