Lliure concurrència

Competència sanciona Audax amb 9,2 milions

La CNMC interpreta que la companyia es va valer d’«enganys i confusió» per captar clients

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una multa de 9,2 milions d’euros a algunes comercialitzadores del grup Audax per conductes de falsejament de la lliure competència per actes deslleials prohibides per l’article 3 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de defensa de la competència. 

Les comercialitzadores del grup Audax, propietat de l’empresari José Elías, van portar a terme actes d’engany i confusió per propiciar que clients que tenien els seus contractes amb comercialitzadores rivals passessin a formar part de la seva cartera de clients domèstics d’electricitat i gas, des del gener del 2018 fins a l’octubre del 2021.‬‬‬‬‬

L’abril del 2021, en vista de la informació recollida gràcies a diverses denúncies presentades davant la CNMC, i gràcies a la informació aportada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la CNMC va iniciar un expedient sancionador per possibles pràctiques anticompetitives i estratègies d’engany.

Una vegada instruït aquest expedient, la CNMC ha acreditat que les comercialitzadores sancionades del grup Audax han portat a terme actes d’engany i confusió per a la captació de clients d’altres comercialitzadores de llum i gas mitjançant les estratègies següents: l’intent de captació de clients fent-se passar per la seva companyia habitual; la comunicació als consumidors d’una suposada actualització o renovació de la tarifa fent-se passar per la seva companyia habitual; l’oferiment als consumidors de suposats descomptes en la tarifa assegurant que continuarien vinculats a la seva companyia habitual; la comunicació d’un suposat canvi obligatori de comercialitzadora a causa d’una suposada desaparició o canvi de denominació de la seva companyia habitual, i la comunicació d’un suposat canvi de facturació o de distribuïdora.

Així mateix, ha quedat acreditat que aquestes conductes deslleials van ser portades a cap de manera generalitzada i que van afectar milers de clients, incloent-hi consumidors vulnerables, fet que «va provocar un canvi efectiu i significatiu del comportament de la demanda en els mercats de serveis essencials de comercialització de llum i gas a clients domèstics», segons la CNMC.

Notícies relacionades

Pel que s’ha exposat anteriorment, la CNMC ha decidit imposar a algunes comercialitzadores del grup Audax (Audax Renovables, S. A.; Ads Energy 8.0, S. L. U.; Ahorreluz Servicios Online, S. L.; BY Energyc Energía Eficiente, S. L.; Iris Energía Eficiente, S. A., i MasQLuz 2020, S. L.) una multa total de 9.258.270‬ euros per la comissió d’una infracció greu de l’article 62.3.a) de la Llei 15/2007.

La CNMC recorda que contra aquesta resolució es podrà interposar directament un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de la seva notificació.