Crisi energètica

La inflació va baixar al setembre al 8,9%, una dècima menys del que va avançar l’INE

La rebaixa mensual de la llum, els carburants i el transport públic va permetre retallar en 1,6 punts el pic de l’agost

La inflació va baixar al setembre al 8,9%, una dècima menys del que va avançar l’INE

EFE / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa d’inflació va cedir al setembre fins a una taxa del 8,9%, des del 10,5% del mes anterior, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que rebaixa en una dècima el que va avançar el mateix organisme el 29 de setembre (9%). En relació amb el mes anterior, l’índex de preus de consum (IPC) va baixar set dècimes. En particular, el preu de l’electricitat va ser el 17% més barat que a l’agost i també va baixar el preu dels carburants, que va cedir l’1,7% respecte al mes anterior.

Des del punt de vista del Ministeri d’Economia, la reducció de la inflació posa de manifest l’impacte positiu de les mesures posades en marxa per esmorteir l’alça dels preus, especialment relacionades amb el transport. En particular, la posada en marxa de les mesures del Govern per bonificar els abonaments de trens de rodalies i els d’autobusos i metros urbans van permetre un abaratiment del 38,2% en l’epígraf de «transport personal» que ha resultat decisiu per a la moderació de la dada de la inflació del setembre.

Els preus dels aliments, per la seva banda, van anotar una pujada mensual del 0,5 al setembre, que eleva al 14,4% la seva taxa de variació anual, lleugerament per damunt de la registrada per aquest epígraf el mes d’agost, del 13,8%.

Amb el sostre assolit per la inflació el mes de juliol, amb una taxa del 10,8%, la més elevada en 38 anys, el Govern confia que la tendència de les retallades aconseguides en els mesos d’agost (fins al 10,5%) i de setembre (el 8,9%) es mantingui en els pròxims mesos.

Notícies relacionades

La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense els preus més volàtils d’aliments no elaborats i productes energètics) també ha cedit, dues dècimes, fins al 6,2%, que és la mateixa dada anticipada per l’INE el 29 de setembre.

La taxa de variació interanual de l’IPC harmonitzat baixa tres dècimes respecte a l’avançament, fins al 9%, una taxa que se situa un punt per sota de la dada mitjana de la zona euro, del 10%, avançat per Eurostat.