Durant un any

CaixaBank proposa a la resta de bancs congelar les quotes d’hipotecats en problemes

  • Altres entitats aposten per incloure-ho dins d’un ventall de mesures i per aplicar-les després d’estudiar cas a cas

CaixaBank proposa a la resta de bancs congelar les quotes d’hipotecats en problemes

EFE /JUAN CARLOS HIDALGO

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Primers avenços en les negociacions dels bancs entre si i del sector amb el Ministeri d’Economia per donar resposta a l’impacte de la vertiginosa pujada de l’euríbor en els hipotecats en situació vulnerable. CaixaBank ha proposat a la resta d’entitats congelar les quotes dels crèdits del col·lectiu esmentat durant 12 mesos, segons han confirmat diverses fonts financeres a EL PERIÓDICO. D’acord amb aquesta proposta, les quantitats en què haurien d’haver pujat les quotes es passarien a cobrar al final de la vida del préstec sense necessitat d’ampliar-ne el termini (ja que això obligaria a fer una novació de la hipoteca, amb les consegüents despeses per a l’entitat i el client).

Altres entitats no rebutgen aplicar la congelació proposada per CaixaBank, però aposten per incloure-la dins d’un ventall de mesures possibles (amb d’altres com períodes de carència en el pagament, reduccions del tipus, conversió a tipus fix o ampliacions de termini), així com per aplicar-les en funció del perfil i la situació de cada client després d’estudiar-los cas a cas. Alguns bancs havien plantejat realitzar una moratòria sectorial de dos anys en el pagament del capital com la que es va posar en marxa després de l’esclat de la pandèmia, però la majoria ho descarta per les provisions que els obligaria a fer i perquè s’entén que seria ajornar el problema, ja que quan s’acabés la moratòria els hipotecats podrien continuar tenint dificultats de pagament.

Un dels aspectes crucials de la negociació és determinar qui són els potencials beneficiaris de l’ajuda. Des del 2012 hi ha un Codi de Bones Pràctiques per recolzar hipotecats vulnerables, però que de manera general només està pensat per a unitats familiars amb uns ingressos anuals conjunts de 24.318,84 euros, en els quals el pagament de la hipoteca hagi elevat el seu pes sobre la renda familiar en almenys 1,5 vegades, i la quota hipotecària del qual sigui superior al 50% dels ingressos nets. 

Nous requisits

Es tracta d’uns requisits que deixarien fora moltes famílies que ara poden veure’s afectades per l’alça de l’euríbor, per la qual cosa s’estan definint altres criteris. Al sector, en aquest sentit, està en debat no només tenir en compte la pujada de la quota hipotecària i el seu pes sobre la renda disponible de les llars, sinó també altres despeses bàsiques que s’han disparat per la inflació (com la llum, la calefacció, l’aigua o fins i tot la cistella de la compra), que també influeixen lògicament en la capacitat de pagament de les famílies. 

La idea més estesa ara com ara és aprovar el nou esquema no com una reforma del Codi de Bones Pràctiques del 2012, sinó com un annex o com un nou codi o protocol que les entitats es comprometin voluntàriament a complir. S’entén, així, que les noves mesures responen a una situació conjuntural per l’alça de la inflació i els tipus d’interès, mentre que el codi aprovat en l’anterior crisi té vocació de llarg termini ja que mira de donar solució als problemes dels hipotecats que són vulnerables sigui quina sigui la situació econòmica general.  

En les pròximes setmanes

Notícies relacionades

Els bancs, les seves patronals i Economia estan mantenint reunions i intercanviant documents en els últims dies i tenen previst continuar fent-ho. Les posicions dins del sector encara són dispars, o sigui que l’assumpte està obert i pot tenir molts canvis. El que sembla clar és que el Govern pressionarà per arribar a un acord en no gaire temps. Així, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ja va apuntar divendres passat, després de la presentació del pla per portar l’efectiu a l’Espanya buidada, que el seu departament i la banca continuarien treballant «en les pròximes setmanes» per resoldre la «creixent càrrega financera dels deutors hipotecaris» pel canvi en la política monetària del BCE per frenar l’espiral inflacionista. 

Calviño va confirmar que «en primer lloc» la negociació està consistint a «identificar on pot trobar-se aquesta situació de vulnerabilitat» en l’actual conjuntura. Els mecanismes avui disponibles, va ressaltar, van ser «dissenyats en un context molt diferent» de l’actual, «que es caracteritza molt específicament per la ràpida pujada de l’euríbor i els tipus d’interès, que afecten la capacitat de pagament de famílies que fora d’això podrien no tenir altres elements de vulnerabilitat». Per això, va afirmar, Economia està treballant amb el sector en un «conjunt d’elements que puguin respondre a la situació extraordinària» provocada per la inflació. «Jo crec, i he vist una disposició molt favorable de les entitats, que sí que hem de revisar aquest catàleg de mesures, i en el seu cas veure quines millores es poden incloure per poder cobrir aquesta situació sobrevinguda», va assegurar.