Pobresa menstrual

Llum verda a la baixada de l’IVA de tampons i compreses en els Pressupostos: passarà del 10 al 4%

Era un compromís d’UP i el PSOE recollit en l’acord de coalició

Llum verda a la baixada de l’IVA de tampons i compreses en els Pressupostos: passarà del 10 al 4%
1
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Tampons, compreses i altres productes d’higiene íntima femenina tindran un IVA reduït del 4%, en lloc del 10% actual. Era un compromís rubricat pels socis de Govern en l’acord de coalició, però ha costat: aquesta mesura per combatre la pobresa menstrual s’ha inclòs, per fi, en els tercers Pressupostos Generals de l’Estat.

La baixada d’aquest gravamen era anunciada per la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al fer públic que Unides Podem i el PSOE havien consensuat el seu projecte de pressupostos.

«Per fi, rebaixarem l’IVA del 10% al 4% per als productes d’higiene femenina. Són productes essencials i no luxes», ha avançat Díaz, que també ha explicat que baixarà l’IVA de preservatius i anticonceptius no medicinals.

La mesura ha sigut molt celebrada pel Ministeri d’Igualtat, que ja va intentar sense èxit d’introduir-la en el projecte de reforma de la llei de l’avortament, i en el si de Podem. La formació morada estava lluitant per aquesta reducció des de la seva entrada en l’Executiu.

La titular d’Igualtat, Irene Montero, ha assenyalat que aquesta baixada de l’IVA és «justícia fiscal i feminista»: «Combatre la pobresa menstrual és un deure per protegir la salut de totes les dones», ha dit.

També la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha acollit amb joia la que considera «la millor de les notícies», ja que «la pobresa menstrual és una de les més injustes desigualtats de gènere que continuem patint». Segons el seu parer, s’han negociat «uns pressupostos feministes a l’altura del país».

Notícies relacionades

I la líder d’UP, Ione Belarra, ha manifestat estar «especialment satisfeta d’haver aconseguit arrencar per fi la baixada de l’IVA als productes d’higiene femenina».

«Una injustícia, la de la taxa rosa, que les dones –especialment les més precàries– porten massa temps suportant al nostre país», ha remarcat la també ministra de Drets Socials.