Funció Pública

La Diputació de Barcelona centralitzarà l’estabilització de 1.000 interins en municipis petits

  • L’entitat presidida per Núria Marín assumirà els processos de selecció de personal per complir amb la nova llei d’estabilització de l’ocupació en la funció pública

zentauroepp9919897 diputacio barcelona200329125327

zentauroepp9919897 diputacio barcelona200329125327 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les administracions públiques de tot Espanya, des de petits ajuntaments fins a grans serveis autonòmics, estan immersos en el procés d’estabilització d’interins més gran de la història d’Espanya. Centenars de milers de places públiques ocupades fins ara per eventuals seran assignades a personal fix en els pròxims mesos, a fi de donar compliment a la nova llei d’estabilització de l’ocupació en la funció pública aprovada l’any passat pel Govern. Només la Generalitat ha de consolidar 46.828 eventuals.

Per a gegants administratius com l’Institut Català de la Salut (ICS) o l’Ajuntament de Barcelona la gestió dels processos de selecció està sent laboriosa, per la quantitat de places i la falta de precedents. Però per a petits municipis, mancat de múscul, la tasca promet ser encara més complicada. Davant això, la Diputació de Barcelona ha donat llum verda aquest dijous a un programa pioner per centralitzar directament des dels seus despatxos l’estabilització d’interins en municipis de menys de 20.000 habitants

Segons previsions de la institució presidida per Núria Marín, la iniciativa donarà cobertura a uns 100 ajuntaments i permetrà consolidar unes 1.000 places avui ocupades per eventuals. Els tràmits començaran de forma immediata, ja que abans del desembre han d’estar, per llei, publicades les convocatòries dels concursos de mèrits i dels concursos oposició, perquè entre el 2023 i el 2024 els candidats s’examinin i els seleccionats quedin assignats a la seva plaça. 

Des de la Diputació ja centralitzen tasques com la gestió de nòmines, les ofertes ordinàries d’ocupació o la negociació col·lectiva per actualitzar sous, entre d’altres. I ara van un pas més enllà i assumirà pràcticament la integritat del procés d’estabilització dels interins, en aquells municipis que voluntàriament firmin amb ells convenis de col·laboració. Des de la convocatòria de les bases, fins a la selecció dels tribunals, la resolució de les proves i la gestió de possibles impugnacions. Únicament queda de la mà dels alcaldes firmar els nomenaments. Segons fonts de la Diputació, són la primera institució provincial a tot Espanya que posa en marxa un programa d’aquestes característiques.

Central permanent de selecció

Notícies relacionades

Començaran amb la gestió dels processos de 100 municipis, que ja s’hi van adherir a l’estiu–, amb previsió de poder arribar a escalar la cobertura fins a escalar 270 municipis, dels 311 municipis que hi ha a la província de Barcelona. Des de la Diputació no tanquen la porta que ajuntaments de més de 20.000 habitants s’adrecin a ells a la recerca d’assessorament en aquesta matèria, tot i que en els esmentats casos es limitarien a informar i no n’assumirien la gestió. Per gestionar tot el programa disposaran d’un equip fix de cinc tècnics, a més dels jutges seleccionats per a cada procés, que dependran del perfil de cada plaça oferta.

La idea de la Diputació és que el servei aprovat aquest dijous no es limiti a gestionar els processos extraordinaris d’estabilització, sinó que es consolidi una vegada superats aquests i quedi com una central permanent de selecció de personal per a tota la xarxa de petits ajuntaments de la província. Per exemple, per mancomunar borses d’interins i que si falta un informàtic, un arquitecte o un jardiner en un poble, la Diputació cridi algun dels candidats apuntats per oferir-los aquesta vacant.