Sessió de control al Govern

El Govern central estima que l’‘excepció ibèrica’ suposa un estalvi de 17 euros al mes en el rebut de la llum

La mesura ha estalviat ja més de 2.600 milions d’euros als consumidors des de la seva entrada en vigor

El Govern central estima que l’‘excepció ibèrica’ suposa un estalvi de 17 euros al mes en el rebut de la llum
3
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha estimat que l’‘excepció ibèrica’ ha permès ja estalviar més de 2.600 milions d’euros als consumidors elèctrics espanyols, amb un estalvi de 17 euros per factura al mes respecte al que s’hauria pagat sense existir el mecanisme.

En la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats, Ribera va assenyalar que el mecanisme, que permet posar límit al preu del gas per a la generació d’electricitat, ha situat el preu mitjà del ‘pool’ des de la seva aplicació en els 146 euros per megawatt hora (MWh), mentre que el preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista incloent-hi l’ajust addicional per l’‘excepció ibèrica’ ha sigut de 267 euros/MWh, «que està un 35% per sota del que paguen els francesos, un 40% menys que els italians i 25% inferior als alemanys», va dir.

La ministra va assegurar que aquest Govern no cau en «triomfalismes», però sí que va assegurar que prendrà, tal com ha anat fent, les mesures que siguin necessàries «per pal·liar els efectes de la crisi sobre els espanyols».

Referent a això, va defensar que Espanya va ser «el primer Govern» que va començar a prendre mesures davant l’impacte de la crisi energètica, fet que ha portat a reduir la càrrega fiscal sobre la llum i el gas natural en més d’un 86%.

Ribera va respondre així a la pregunta del diputat del PP Diego Gago Bugarín, que va assegurar que «els espanyols no entenen el triomfalisme» del Govern. «¿Com pretenen enganyar una vegada i una altra dient que estem millor gràcies a l’excepció ibèrica i s’està pagant dues o tres vegades més?, va qüestionar.

Per la seva banda, Ribera va convidar el PP a explicar com «és que el senyor Macron vol estendre per tota la Unió Europea» el mecanisme per posar límit al preu del gas d’Espanya i Portugal i va acusar la formació política de ser «els campions de la desinformació», ja sigui per insolvència o per mala fe, va asseverar.

Pla davant la crisi

D’altra banda, el també diputat del PP Jaime Eduardo de Olano va acusar el Govern de «no tenir un pla per fer front a la crisi» i de «no deixar-se ajudar».

A més, De Olano va demanar a Ribera prolongar les rebaixes de l’IVA de la llum i del gas natural més enllà de final d’any, ja que els espanyols «no poden esperar més».

En aquest sentit, Ribera, que va acusar el PP de governar a la comunitat amb «més desigualtat» d’Espanya, la de Madrid, va afirmar que el Govern està responent a «una situació insòlita» com l’actual sense el suport del principal partit de l’oposició.

«Hem anat adoptant mesures que permeten anar pal·liant aquesta situació i impacte amb mesures adoptades al llarg dels mesos. ¿Quantes d’aquestes mesures han comptant amb el seu suport? Cap», va dir.

Notícies relacionades

A més, la ministra, que va assegurar que la millor manera de respondre a aquesta situació és el sistema fiscal i «els impostos sobre la riquesa i els beneficis extraordinaris de les empreses», va acusar el PP de «disparar en totes les direccions i sempre procurant protegir els que més tenen».

«Em va venir a veure Juan Bravo, constructiu, apostant pel present i futur, demanant agilitar el Pla de Recuperació, però, menys de 24 hores després, el seu president (Alberto Núñez Feijóo) s’associava a Aznar en el negacionisme i la presidenta de la Comunitat de Madrid demanava més temps per executar el Pla de Recuperació, ja que no li semblava prou rellevant», va afegir.