Inflació

Gortázar (CaixaBank): «Hem d’acceptar que som més pobres»

El conseller delegat de Caixabank advoca per un pacte de rendes per evitar que la pujada dels preus s’acceleri i agreugi la situació econòmica

Gortázar (CaixaBank): «Hem d’acceptar que som més pobres»
2
Es llegeix en minuts

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha instat aquest dimecres a assumir que la inflació generada per la sortida de la pandèmia i acceleració per la guerra d’Ucraïna ha suposat un empobriment generalitzat i ha instat a aconseguir un pacte de rendes per evitar caure en una espiral que agreugi més la situació. 

«Hem d’acceptar una realitat, que som més pobres, i hem de veure com distribuïm aquesta probesa entre famílies i empreses. No podem mirar de negar-ho a base de pujades de salaris i marges empresarials que generin una espiral inflacionista i ens acabi empobrint encara més», ha assenyalat l’executiu, durant la seva intervenció al congrés Opendir, que organitza aquest dimecres El Círculo-Directivos de Alicante a l’ADDA. 

Gortázar no ha volgut caure en el pessimisme i ha recordat que les previsions pessimistes que s’han llançat en els últims mesos no s’han complert i que, tant el segon com el tercer trimestre, hi ha hagut un creixement econòmic considerable. Això sí, ha reconegut que en aquests moments, els indicadors «sí que comencen a assenyalar un punt d’inflexió de reblaniment» de la situació econòmica. Així ho reflecteixen, per exemple, les dades de despesa amb targeta, que reflecteixen una caiguda de dos punts en el tercer trimestre sobre el segon, tot i que s’ha compensat per la despesa dels turistes. 

Així, ha assenyalat que en els pròxims trimestres probablement Europa llançarà creixements negatius i en el cas d’Espanya també podria veure’s una evolució pròxima al zero

Per aquesta raó, ha advocat per prendre mesures al més aviat possible per aturar la inflació al més aviat possible, tot i que pugui resultar dolorosa. «Hem d’assegurar-nos que hem après de crisis anteriors per sortir-ne al més aviat possible i amb justícia i equitat. Hem d’ajudar les persones més impactades i amb menys mitjans», ha assenyalat. 

També ha insistit en la necessitat d’assegurar-se que aquesta crisi no suposa una pèrdua de competitivitat per a Europa, que acabi deslocalitzant els sectors més afectats per la pujada del preu de l’energia, que ha apuntat que es mantindrà durant bastant temps. Així, ha instat a accelerar la transició energètica. «Necessitem més energies renovables», ha assegurat. 

En tot cas, Gortázar ha destacat que Espanya afronta aquesta nova crisi en millors condicions que la del 2009, amb un menor endeutament de famílies i empreses, i amb un sector financer més preparat. «Quan el sector bancari és fort, les crisis duren menys i són menys profundes», ha defensat en la seva intervenció. 

Així, el CEO de CaixaBank també s’ha mostrat convençut que, si fins ara l’habitual és que les crisis afectessin més Espanya que la resta d’Europa, en aquesta ocasió passarà el contrari. 

Notícies relacionades

Gortázar ha sigut el primer ponent del congrés Opendir, després de la inauguració oficial, que ha anat a càrrec del president de la Diputació, Carlos Mazón, de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i de la presidenta d’El Círculo-Directivos de Alicante, Eva Toledo, que, seguint el lema de l’esdeveniment, ha defensat la necessitat d’adaptar-se a les noves situacions. Així, ha diferenciat entre «acceptar» la nova realitat, que implica reaccionar i prendre mesures, i «resignar-se»

A més, ha assenyalat que les «emocions i l’ètica han d’estar presents en els processos de decisió de les empreses». «Una aproximació més humana no ens fa més febles, com més tecnologia ens envolta, més necessitem les persones. Liderem amb cap i cor», ha conclòs Toledo.