Després de l’anunci de Puig

El Govern ja no descarta rebaixes de l’IRPF però demana als barons ser «responsables»

Moncloa evita el xoc amb Ximo Puig i remet al paquet de mesures fiscals que es presentarà dijous

El Govern ja no descarta rebaixes de l’IRPF però demana als barons ser «responsables»
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern ha esquivat aquest dimarts qualsevol crítica al president de la Generalitat, Ximo Puig, malgrat que el seu anunci que rebaixarà l’IRPF a les rendes de fins i tot 60.000 euros xoca amb la postura defensada per la Moncloa, que mai s’ha mostrat partidària d’actuar sobre l’impost a les rendes. Enmig de la guerra fiscal entre autonomies, desencadenada en els últims dies, la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, sí que ha fet una crida a les comunitats que facin un «discurs responsable», amb referència al que impliquen les rebaixes d’impostos per al sosteniment de l’estat del benestar.

Però no ha fet ni un sol pas més. Ni un sol retret a Puig, al qual ni tan sols s’ha al·ludit. L’Executiu, que ultima amb Unides Podem la negociació dels Pressupostos del 2023, s’ha parapetat en el fet que dijous vinent presentarà tot un paquet de mesures fiscals per «avançar en la justícia social» i que «paguin els que més tenen».

Moncloa remet a aquest moment per comprovar si la seva política fiscal encaixa o no amb les decisions avançades per Puig, que ha delimitat el seu àmbit d’actuació als contribuents de classe mitjana. Això porta a pensar que el Govern podria adoptar alguna mesura vinculada a les rendes mitjanes de l’IRPF.

Una cosa que aquest dilluns semblava descartar-se ja que des de l’Executiu s’apuntava a «pujades selectives» de l’IRPF però per a les rendes més altes. Una manera d’aprofundir en la idea que pagui més qui més té, que és l’esperit del nou impost a les grans fortunes.

Notícies relacionades

Fa mesos que el PP demana una rebaixa general de l’IRPF per pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu que l’alta inflació produeix en les famílies. Davant aquest plantejament la postura de l’Executiu ha sigut que les baixades en tots els trams de l’IRPF, d’una banda, beneficien també els qui més guanyen i deixen fora els que, amb rendes molt baixes, ni tan sols estan obligats a pagar IRPF.

Però des de Moncloa s’ha evitat aquest dimarts mostrar-se tan crític a actuar sobre l’IRPF, s’ha remès al seu pla fiscal de dijous i tots els arguments s’han centrat en el fet que es prendran decisions per protegir la classe mitjana treballadora.