Tarragona avança en l’objectiu de crear la planta d’hidrogen més gran d’Espanya

Tarragona avança en l’objectiu de crear la planta d’hidrogen més gran d’Espanya
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El complex petroquímic de Tarragona avança en el seu objectiu de consolidar l’hidrogen com a matèria primera bàsica industrial a la zona que aspira a ser la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i primer productor d’hidrogen d’Espanya. El consorci que lidera Repsol i que integren també Enagás Renovable, Iqoxe i Messer ha anunciat aquest dilluns un pas més en la construcció de l’electrolitzador de 150 MW que proveirà d’hidrogen renovable el pol petroquímic. El projecte, que serà el de més escala que es posarà en marxa a Espanya el 2025, ja ha superat la fase d’enginyeria conceptual, fet que suposa una fita tecnològica, i ja es troba en fase d’enginyeria «de detall». La inversió del projecte s’estima en uns 230 milions d’euros i suposarà una important contribució a la descarbonització de la indústria regional

Hidrogen, clau, però amb dubtes

L’hidrogen és considerat tradicionalment com el combustible perfecte, ja que procedent de l’aigua es pot utilitzar en un motor de combustió interna o una pila de combustible per generar energia. Aquesta tecnologia es basa en la generació d’hidrogen a través de l’electròlisi, que utilitza el corrent elèctric per separar l’hidrogen de l’oxigen que hi ha a l’aigua sense emetre diòxid de carboni a l’atmosfera. Encara hi ha alguns interrogants sobre la viabilitat massiva de l’hidrogen verd pel seu alt cost de producció. En desenvolupament de la planta de Tarragona ha de contribuir a oferir aquesta viabilitat industrial, fet per al qual l’alt cost de les energies fòssils actual pot ajudar.

Els avenços en el projecte, presentat avui a la seu de la Cambra de Comerç de Tarragona, han servit per confirmar la inversió de 230 milions d’euros, al qual podrien sumar-se uns altres 80 milions addicionals per a instal·lacions d’emmagatzematge elèctric. A l’acte hi van participar el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès; el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal; el conseller delegat d’Enagás Renovable, Antón Martínez; el director general de Messer, Rubén Folgado; el director general de CL Grup Industrial (Iqoxe), Miguel Ángel Leal, i el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral. En una segona fase del projecte, que començaria a partir del 2027, la capacitat de producció d’hidrogen renovable s’incrementaria fins a 1 GW.

L’electrolitzador

L’electrolitzador és el desenvolupament tecnològic que produeix l’hidrogen i oxigen partint d’energia renovable de proximitat i el consum controlat d’aigua. L’hidrogen es farà servir com a matèria primera (combustible industrial) i s’injectarà a la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d’hidrogen que transportarà aquest gas entre l’electrolitzador, situat al polígon nord del Pol Petroquímic, i la zona sud per connectar els diferents consumidors a través d’una xarxa oberta.

Derivat del procés de l’electrolitzador, l’oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja hi ha al Polígon Petroquímic, propietat de Messer. Per Iqoxe, suposarà aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de CO2, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d’òxid d’etilè.

Notícies relacionades

El projecte, que s’emmarca dins de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre i es troba englobat dins del consorci SHYNE, suposa un impuls a la creació de clústers entorn de l’hidrogen.

Repsol és actualment el principal productor i consumidor d’hidrogen d’Espanya. La companyia multienergètica pretén assolir 552 MW de capacitat instal·lada el 2025 i 1,9 GW el 2030, amb inversions superiors als 2.500 milions d’euros en projectes al llarg de tota la cadena de valor de l’hidrogen fins al 2030. Repsol utilitzarà totes les tecnologies disponibles per abastar els seus objectius: l’electròlisi (com l’electrolitzador de 150 MW a Tarragona), la producció a partir de biogàs i la fotoelectrocatàlisi, tecnologia que està desenvolupant amb el seu soci Enagás a Puertollano. Enagás Renovable compta amb una cartera de més de 50 projectes concrets a Espanya en l’àmbit dels gasos renovables i de descarbonització, cosa que representa una de les plataformes europees més grans de projectes de gasos renovables.