Macroeconomia

El Banc d’Espanya revisarà a la baixa el creixement previst per al 2023

L’entitat també elevarà la seva previsió d’inflació per a l’any vinent

Els resultats definitius es publicaran a principis d’octubre

El Banc d’Espanya revisarà a la baixa el creixement previst per al 2023
2
Es llegeix en minuts

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha avançat aquest dilluns que l’entitat revisarà a la baixa el creixement econòmic per al 2023 i elevarà la seva previsió d’inflació mitjana anual fins al 2024 en la pròxima actualització de les seves projeccions macroeconòmiques que publicarà a principis d’octubre.

Durant la seva intervenció a la Càtedra de la Fundació La Caixa ‘Economia i Societat’, el governador ha explicat que els indicadors més recents tendeixen a confirmar la pèrdua d’impuls de l’activitat en el tercer trimestre, entre els quals la moderació del dinamisme de l’ocupació.

Les últimes projeccions del Banc d’Espanya publicades al juny anticipaven un creixement del PIB del 4,1% el 2022, del 2,8% el 2023 i del 2,6% el 2024, així com una inflació del 7,2% el 2022, del 2,6% el 2023 i de l’1,8% el 2024.

La combinació de l’elevada inflació, l’enduriment de les condicions de finançament associat a la pujada dels tipus d’interès a molts països i la persistència dels colls d’ampolla, entre altres aspectes, estan afectant negativament l’economia global i han generat una revisió generalitzada a la baixa de les projeccions macroeconòmiques, segons ha explicat el governador.

Tot això en un context en el qual no es descarta una nova recessió, ja que la probabilitat que els mercats financers atorguen a una recessió global ha augmentat de manera significativa, ha remarcat Hernández de Cos.

Pèrdua de poder adquisitiu

El governador ha incidit que la pèrdua de poder adquisitiu de les llars és molt significativa, mentre que els marges empresarials mostren una relativa estabilitat a nivell afegit. Segons el seu parer, tot i que les pressions inflacionistes s’han traslladat de manera molt continguda als salaris negociats i els marges empresarials, la presència de les clàusules de salvaguarda davant la inflació i la translació dels increments de costos a preus finals per part de les empreses han augmentat.

Notícies relacionades

Per això, ha insistit en la necessitat d’un pacte de rendes en el marc del diàleg social, que acordi el repartiment de costos entre les empreses i els treballadors.

El governador ha considerat que l’evolució futura de l’economia continua estant molt condicionada pel risc que es produeixi una realimentació d’increments de preus i costos, que tindria efectes molt negatius sobre la competitivitat exterior i redundaria en pèrdues addicionals d’ocupació i creixement.

Temes:

Inflació