Perspectiva econòmica

L’OCDE rebaixa en set dècimes el creixement d’Espanya el 2023, fins a l’1,5%

  • L’organisme eleva al 4,3% l’alça del PIB previst per al 2022 en l’economia espanyola

  • La inflació espanyola serà el 2022 la més elevada de l’OCDE, només per darrere de Turquia

L’OCDE rebaixa en set dècimes el creixement d’Espanya el 2023, fins a l’1,5%
4
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Europa i Espanya paguen el preu de la guerra a Ucraïna i de les sancions contra Rússia. No només ho fan en el present, sinó també l’any que ve amb un alentiment del creixement econòmic, que només serà del 0,3% a la Unió Europea. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha rebaixat a l’1,5% la previsió del creixement del PIB espanyol per al 2023, segons l’informe presentat aquest dilluns per l’organisme internacional amb seu a París. Això representa una disminució de set dècimes respecte al 2,2% previst en el seu anterior informe presentat al juny, fins a una taxa (1,5%) que es queda molt per sota del previst al quadro macroeconòmic del Govern per a l’any vinent (2,7%).

En canvi, l’OCDE es mostra lleugerament més optimista per al 2022 que el Govern espanyol, que encara conserva una previsió de creixement del 4,3% per a aquest any. L’òrgan internacional eleva gairebé tres dècimes la seva previsió per a aquest any, fins al 4,4%. Malgrat un clar alentiment, Espanya se situa entre els països europeus on més augmentarà el PIB l’any que ve. El creixement postpandèmia de la UE es veu llastat per la inflació, la guerra a Ucraïna i les sancions contra Rússia. Les economies del Vell Continent creixeran aquest any un 3,1% i l’any que ve a penes un 0,3%.

Des del punt de vista del Govern, les noves perspectives de l’OCDE confirmen el fort creixement de l’economia espanyola, que el 2022 s’ha revisat a l’alça i superarà la mitjana de creixement mundial, del G-20 i de la zona euro. El Ministeri d’Economia assenyala, a més, que el 2023, l’economia espanyola quintuplicarà el creixement mitjà previst per a la zona euro. Quant a la inflació, l’informe de l’OCDE preveu una taxa del 9,1% aquest any en l’economia espanyola, la segona més elevada en el conjunt de l’OCDE i del G-20, només per darrere de Turquia (amb un 71%). El Govern espanyol remarca que el 2023 la inflació prevista per l’OCDE per a Espanya (5%) se situarà 1,2 punts percentuals per sota de la mitjana de la zona euro.

L’economia s’alenteix «especialment a Europa»

L’economia s’alenteix «especialment a Europa»«Una pèrdua d’impuls econòmic és visible a nivell mundial, però especialment a Europa», va indicar l’OCDE, l’informe de la qual es titula «Pagant el preu de la guerra». El fre de les economies europees es veu liderat per Alemanya. El motor del continent entrarà en recessió l’any que ve (-0,7%), després que el seu PIB hagi pujat a penes un 1,7% aquest any. El creixement també resultarà raquític el 2023 en altres països veïns, com França (0,6%) o Itàlia (0,4%).

Tot i que l’economia d’Europa paga els plats trencats de la guerra, l’alentiment resultarà global. Hi contribuirà la política d’augment dels tipus d’interès impulsada per la Reserva Federal nord-americana i seguida pel Banc Central Europeu. El creixement de l’economia dels Estats Units seria de 0,5% el 2023, set dècimes menys que en l’anterior previsió, i el de la Xina un 4,7% (-0,2). L’OCDE rebaixa lleugerament la seva estimació per al 2023 per a Rússia, l’economia del qual es contrauria un 4,5% el 2023.

La inflació continuarà el 2023

La inflació continuarà el 2023«Les pressions inflacionistes són cada vegada més generalitzades, amb l’augment dels costos de l’energia, el transport i d’altres que es traslladen als preus», apunta l’OCDE, qui pronostica que la inflació es mantindrà en uns nivells elevats el 2023, sobretot a causa de la crisi dels preus energètics. Espanya és un dels grans països desenvolupats en els quals els costos energètics més s’han incrementat en termes relatius amb la crisi actual. Si en el període 2019-2021 aquests costos ja eren particularment elevats a Espanya (5% del PIB, davant menys del 4% a Alemanya, França, el Regne Unit o els Estats Units), el 2022 s’han disparat i representaran a prop de l’11% del PIB.

Notícies relacionades

Això es deu a la gran dependència que té l’economia espanyola de l’energia, superior a la majoria dels seus veïns. Excloent el cas particular de Turquia, on la inflació és desbocada (71% de pujada previst el 2022), Espanya serà aquest any amb un 9,1% el país amb la taxa més alta dels que formen part alhora de l’OCDE i del G-20, per sobre del Regne Unit (8,8%), d’Alemanya (8,4%) o d’Itàlia (7,8%), però sobretot dels Estats Units (6,2%), França (5,9%) o el Japó (2,2%).

La situació s’hauria de moderar una mica l’any vinent, però sense tornar ni de lluny a la situació precrisi. La inflació prevista a Espanya serà del 5%, inferior a la del conjunt de la zona euro (7,5% a Alemanya, 5,8% a França o 4,7% a Itàlia). L’eurozona continuarà enfangada pel problema de l’aprovisionament energètic.

Temes:

OCDE