Energia

Endesa invertirà 994 milions a Catalunya entre el 2023 i el 2025

La companyia preveu la creació de 2.900 llocs de treball, entre directes i indirectes, a raó de 960 d’anuals

Diversos operaris contractats per Endesa reparen una torre de mitjana tensió a Castell d’Aro, al Baix Empordà, ahir.

Diversos operaris contractats per Endesa reparen una torre de mitjana tensió a Castell d’Aro, al Baix Empordà, ahir. / CLICK ART FOTO / DAVID BORRAT

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa invertirà 994 milions a Catalunya entre el 2023 i el 2025. El gruix de l’esforç inversor, que suposa gairebé un 18% més que en el període actual, anirà dirigit a «fer més intel·ligent i digital» la xarxa elèctrica, així com «continuar millorant la qualitat del subministrament», segons fonts de la companyia.

El pla de l’empresa, que compta amb quatre milions de clients a la comunitat i que ha sigut aprovat per la Generalitat, enfoca la seva estratègia a «facilitar la transició energètica» i el desplegament de les energies renovables, en què Catalunya porta retard després d’una aturada d’una dècada. Endesa calcula que es crearan 2.900 llocs de treball durant aquest període, entre directes i indirectes, a raó d’uns 960 d’anuals.

La quantitat prevista se suma als 263,7 milions que la companyia ha destinat a la xarxa de distribució entre el 2021 i el 2023, del total de 843 milions als quals es va elevar el pla d’inversions en aquell període, inicialment previst en 694 milions. La filial E-distribució preveu portar a terme uns 1.300 projectes a tot Catalunya orientats a millorar la digitalització, fiabilitat, resiliència, flexibilitat i eficiència de la xarxa, que representa un 39% de la potència de tota la companyia a Espanya.

La planificació s’ha portat a terme després d’«escoltar el territori», segons l’empresa. Endesa preveu actuar directament en més d’11.000 quilòmetres de línies d’alta, mitjana i baixa tensió. En la baixa tensió la inversió ascendirà a 189,3 milions. La companyia preveu millores en més de 4.700 quilòmetres de cablatge al llarg del trienni.

Xarxa activa i participativa

Un dels eixos del pla consisteix a assegurar la integració de les energies renovables en el sistema, mitjançant el desenvolupament de tecnologies que faciliten l’energia distribuïda i el desplegament massiu de vehicles elèctrics. De fet, es tracta d’un canvi radical de la xarxa de distribució «que canviarà cap a una xarxa activa i participativa». D’allà que la digitalització és el pilar transversal del pla perquè les infraestructures elèctriques es converteixin en «les facilitadores reals del procés de transició energètica».

Un altre repte és la resiliència. Una de les eines que proporciona la digitalització per millorar la qualitat del subministrament és «el procés d’automatització de la xarxa o la instal·lació de telecomandaments que permeten reduir el temps de restabliment del servei elèctric en cas d’incidències. Entre el 2023 i el 2025, Endesa preveu instal·lar uns 15.000 telecomandaments a tot Catalunya, amb la qual cosa al final del període se superaran els 33.000.

Notícies relacionades

Un altre element clau és la sensorització de centres de transformació. Al seu torn s’aprofita el potencial del ‘big data’ i la intel·ligència artificial per millorar l’operativa de presa de decisions, cada vegada més basada en dades. Entre els projectes destaca el ‘Network Digital Twin’, el bessó digital de la xarxa, una rèplica exacta d’actius amb què es poden realitzar simulacions en totes les condicions possibles.

Catalunya és un dels principals territoris en els quals Endesa distribueix electricitat. La companyia compta en aquesta comunitat, entre d’altres, amb 45.669 centres de transformació, 208 subestacions, 126 centres de repartiment i 98.910 quilòmetres de línies elèctriques, de baixa, mitjana i alta tensió repartits entre les quatre províncies.