Tributs

Ayuso: «Seré el pitjor malson de les persones que intentin apujar els impostos a la Comunitat de Madrid»

Respon així a la proposta d’Escrivá sobre la recentralització fiscal

Ayuso: «Seré el pitjor malson de les persones que intentin apujar els impostos a la Comunitat de Madrid»
3
Es llegeix en minuts
Elena Marín

La proposta que aquest matí ha llançat el ministre José Luis Escrivá sobre la recentralització fiscal ha tingut ràpida resposta a Madrid. La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha entrat directa i sense embuts en el debat: «Seré el pitjor malson de les persones que intentin apujar els impostos a la Comunitat de Madrid»

Una vegada més, la dirigent madrilenya s’ha erigit en defensora de les butxaques dels madrilenys i ha acusat el Govern de Pedro Sánchez d’atacar els ciutadans amb propostes com la defensada pel seu ministre. «No s’entén que amb el que s’està vivint, comunitats autònomes que som motor de creació d’ocupació, motor econòmic per a Espanya se’ns negui aquesta llibertat i aquesta prosperitat i s’intentin tancar mentre no actuen de la mateixa manera en res en altres regions on ni es compleix la llei ni l’Estat de Dret», ha assegurat davant els mitjans durant l’acte al qual ha acudit per al 50è aniversari del CEIP Antonio Machado d’Alcobendas.

Després de l’anunci que va fer ahir el president andalús, Juanma Moreno Bonilla, de reduir l’impost de patrimoni a la seva comunitat amb l’objectiu d’atraure inversors i competir així amb la capital d’Espanya, entre d’altres, Escrivá ha assegurat aquest matí en una entrevista a Onda Cero que veuria amb bons ulls una centralització de la política fiscal, de manera que es limiti així la capacitat de les comunitats autònomes de regular els impostos transferits. I Ayuso, una vegada, ha ficat la banya al forat i ha carregat contra el ministre: «Em veig en l’obligació de criticar el que ha dit el ministre, que ha amenaçat els impostos de tots els madrilenys».

Notícies relacionades

«Seria convenient reduir el marge de les comunitats per decidir la política fiscal», advertia Escrivá, amb referència al debat sobre l’harmonització fiscal que el Ministeri d’Hisenda va obrir a l’inici d’aquesta legislatura però al qual no s’ha atrevit a posar mà. El ministre socialista ha titllat de «despropòsit» la situació a què ha arribat Espanya amb les diferents polítiques fiscals de les comunitats. «A Espanya estem molt instal·lats en aquesta cessió d’impostos que generen derives indesitjables com les que estem veient aquests dies», ha apuntat, insistint que el que cal són «polítiques redistributives per a les persones més vulnerables afectades per la inflació».

Alumne avantatjat

La proposta llançada per Moreno segueix els passos de la Comunitat de Madrid, on la baixada d’impostos és el mantra que caracteritza tota la seva política. Sent aquest el dogma dels populars, Ayuso ha aconseguit amb les mesures aprovades durant el seu govern convertir-se en el flagell de les polítiques econòmiques de Pedro Sánchez. A cada proposta del Govern de coalició, la presidenta madrilenya respon sense complexos i amb el Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid. A més, repeteix sempre que pot ser que si altres comunitats autònomes posessin en marxa les mesures econòmiques i fiscals que Madrid fa anys que executa, la situació seria probablement millor en moltes d’aquestes. En termes similars s’ha referit al parlar de l’Espanya buidada o davant les crítiques que ha rebut de governs socialistes com el del valencià Ximo Puig. Ara, Andalusia sembla haver-li agafat la paraula i Moreno es va presentar ahir a Madrid per anunciar als empresaris i emprenedors que avui resideixen a la capital que a la seva regió, a Andalusia, a partir d’ara poden tenir beneficis fiscals similars als de Madrid, a més de platja.