Energia

Pla energètic del PP: descompte a la factura de llum i gas d’entre el 5% i el 40% per estalvi d’energia

El partit d’Alberto Núñez Feijóo entrega a l’Executiu un dels document amb 23 grans mesures a curt, mitjà i llarg termini

Entre les més originals hi destaca la creació d’una Airef energètica, mentre que d’altres són molt similars a les propostes del mateix Executiu

Pla energètic del PP: descompte a la factura de llum i gas d’entre el 5% i el 40% per estalvi d’energia

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Partit Popular ha presentat la seva proposta de mesures en matèria energètica que remetrà al Govern de Pedro Sánchez aquest mateix dilluns, dins del seu compromís d’ajudar l’Executiu a l’elaboració del Pla de Contingència per fer front a un possible tall de subministrament de gas de Rússia. El document, molt extens, planteja 23 grans mesures a curt, mitjà i llarg termini. La mesura estrella per fomentar la reducció del consum mitjançant un descompte d’entre el 5% i el 40% a la factura de llum i gas a aquells consumidors que estalviïn energia amb un cost mitjà per a les arques públiques de 2.900 milions d’euros que es finançaria a través d’altres mesures plantejades pel partit.

En concret, el partit que dirigeix Alberto Núñez Feijóo planteja un descompte per a particulars i petites i mitjanes empreses del 5% per al rebut de la llum i del 10% per al gas. Si l’estalvi en el consum és d’entre el 3% i el 7% respecte al mateix mes de l’any anterior; del 10% al rebut de la llum i del 20% en el del gas si la rebaixa del consum és d’entre el 7% i el 15% del consum, i del 20% a la factura de la llum i del 40% per al gas si la reducció del consum fos superior al 15%. Es planteja per als mesos de novembre a març. «L’objectiu d’aquesta mesura és canviar el criteri, passar d’obligatorietat a voluntarietat. Creiem en el concepte de posar de la meva part», ha explicat en roda de premsa el vicesecretari econòmic del PP, Juan Bravo.

El Partit Popular ha presentat un extens document amb 23 grans mesures a curt, mitjà i llarg termini. La mesura més original és la creació d’una Airef energètica «que respecti les competències de la CNMC, el consell de seguretat nuclear i Red Eléctrica» per fer anàlisis de despesa i de les mesures que es posin en marxa en aquesta matèria. Mentre que també apareixen propostes que posen deures a Europa, com reduir el preu dels drets d’emissió de CO2 (mercat europeu que ha passat en els últims anys de 20 euros per megawatt-hora a superar els 80 euros per megawatt-hora i que el Govern ha demanat a Brussel·les que es revisi) i intervenir el preu del gas «buscant consens amb els subministradors» com els Estats Units, Noruega i Algèria.

També advoca el partit de Feijóo per anar de la mà de la Comissió Europea amb la proposta de posar un topall als beneficis extraordinaris de les centrals elèctriques que no utilitzen gas per a la producció (renovables, nuclears i hidroelèctriques), tot i que el plantejament de Brussel·les estableixi un llindar superior a l’espanyol (Espanya eximeix d’aquest règim aquelles centrals amb contractes a preu fix inferior a 67 euros per megawatt-hora, mentre que la proposta europea actual és de 200 euros per megawatt-hora).

Notícies relacionades

A més, el PP planteja «simplificar la fiscalitat energètica» i unificar tots els impostos que gravin aquesta activitat per «no perdre recaptació però tampoc tenir ingressos extra», reduir els impostos que graven la llum i el gas i incentivar «actuacions d’eficiència energètica» i energies renovables, així com alguns clàssics polèmics que fa mesos que defensa el partit com ara allargar la vida útil de les nuclears espanyoles que, segons l’acord actual de Govern i empreses, es començarien a apagar a partir del 2027.

Més enllà d’aquestes divergències, la majoria de les propostes podrien perfectament posar-se en boca del mateix Ministeri per a la Transició Ecològica. Un exemple és l’aposta que defensa el partit pel gasoducte Midcat, però amb una visió de llarg termini perquè sigui factible transportar també hidrogen verd en el futur, com demana l’Executiu; però també d’altres com potenciar la firma de PPA (contractes d’energia a llarg termini) i donar garanties financeres per fomentar aquesta mena de contractes (en l’actualitat hi ha un fons anomenat Fergei creat pel Ministeri d’Indústria que avala la creació de PPA entre indústries i generadors) o la reforma del mercat regulat (PVPC) per vincular-ne «una part» al mercat de futurs (el Govern de Sánchez va acordar amb Brussel·les plantejar una proposta sobre això l’1 d’octubre d’aquest any per posar-la en marxa a principis del 2023).