Reunió extraordinària

Ribera reclama a la UE adoptar ja mesures «excepcionals» per abaixar els preus de l’energia

  • «És urgent fer-ho ja. La setmana que ve millor que la següent, i la següent millor que la següent», diu la vicepresidenta a l’arribar a la reunió extraordinària de ministres d’Energia

  • La reunió del consell extraordinari de ministres d’Energia s’obre enmig de la divisió entre els estats membre sobre posar límit al gas rus

Ribera reclama a la UE adoptar ja mesures «excepcionals» per abaixar els preus de l’energia

STEPHANIE LECOCQ/REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Necessitem respostes urgents». La vicepresidenta tercera del Govern, Teresa Ribera, ha insistit, a l’arribar a la reunió extraordinària de ministres d’Energia de la Unió Europea, en la necessitat d’adoptar mesures «urgents» i «excepcionals» per reduir l’impacte del preu del gas en el sistema energètic europeu. La cita permetrà que la comissària d’Energia, Kadri Simson, presenti en persona la bateria de cinc propostes anunciada aquesta setmana per l’Executiu comunitari per intervenir el mercat energètic amb límits als preus del gas i mesures d’estalvi d’electricitat obligatori, i escoltar les posicions dels Vint-i-set per acabar de perfilar el pla que proposaran la setmana vinent. «Les idees que s’estan debatent no són excloents. Moltes es poden i s’han d’aprovar simultàniament i, segons el meu parer, és urgent fer-ho ja. La setmana que ve millor que la següent. I la següent millor que la següent», ha insistit Ribera.

La reunió extraordinària del Consell de Ministres d’Energia ha començat aquest divendres amb la divisió entre els 27 respecte a algunes de les iniciatives de la Comissió Europea per afrontar de manera imminent la crisi energètica en la qual està sumida la Unió Europea com a conseqüència del tancament de l’aixeta del gas rus en el context de la guerra a Ucraïna. En particular, la proposta d’establir límit al gas rus, que sí que recolzen Polònia i França, o al gas natural importat d’altres països tercers productors és una de les qüestions que més recels generen. En tot cas, no s’esperen avenços fins que la Comissió Europea presenti la seva nova proposta legislativa la setmana vinent.

«Hem d’enviar el senyal que farem el que faci falta per protegir les nostres llars i economies i assegurar que hi haurà prou energia a preus assequibles. Estic segur que tots els estats membre i la Comissió Europea entendran que no hi ha temps a perdre i que serem capaços de reduir la llista de mesures i sortir amb una proposta que culmini en una proposta legislativa de la Comissió», ha dit el ministre d’energia txec, Jozef Sikela, que presideix la reunió.

La vicepresidenta i responsable de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha reconegut que la Unió Europea s’ha sumat tard a un debat que ella mateixa va plantejar fa un any, quan els preus començaven a disparar-se. «Probablement és un debat que hauríem d’haver abordat fa un any per poder arribar a temps i evitar l’espectacular cost de l’energia a Europa aquests mesos, en els quals hem vist l’ús que s’ha fet dels instruments regulatoris i de les matèries primeres energètiques com a eina de guerra i de desestabilització a Europa». I ha avisat que la regulació europea no està preparada «per a situacions d’estrès» i necessita «ser millorada per resistir l’evolució de futur» amb «mesures urgents, excepcionals, que redueixin els preus que estem veient» i «una reflexió sobre com fer funcionar el mercat majorista en l’àmbit europeu».

Dues discussions que Espanya afronta amb «voluntat constructiva» i la disposició de «compartir l’experiència» de l’aplicació de moltes mesures i propostes que apareixen recollides en les reflexions de la Comissió Europea. Segons Ribera, la solució que hauria de sortir d’aquest exercici «per ser eficaços en la reducció dels preus de l’electricitat» és una combinació de mesures. «Per assegurar una contribució justa de tots els operadors és inviable que la reducció del preu de l’electricitat es faci només sobre la base de les contribucions dels Pressupostos públics dels estats. És important treballar en aquests sistemes de taxes, d’impostos i de contribucions dels grans operadors energètics, que estan veient créixer molt els seus ingressos», ha defensat.

Límit al preu del gas

Notícies relacionades

Espanya no es tanca en banda al debat sobre el preu al límit del gas. Considera que és important abordar el debat sobre com es configuren els preus, quin és el paper dels agents que intercanvien aquesta matèria primera i a quin preu el compren i venen, perquè se’n sap poc. «Si alguna cosa hem après és que és un mercat molt poc transparent i que probablement el preu d’arribada de duanes està molt per sota del preu de venda que apareix reflectit en els mercats majoristes, en el TTF», ha admès sobre la necessitat d’aclarir si «estem en condicions o no i en quines condicions de poder donar senyals de quin és el preu que estem disposats a pagar pel gas natural, procedent de Rússia per canonada o, eventualment, quin és el preu del gas natural que estaríem disposats a comprar procedent d’altres fonts». Un debat que no considera «tan urgent», però que «òbviament necessita transparència». Sobre el límit al gas rus, sí que veu necessari «enviar un senyal al gas que s’exporta des de Rússia.

Ribera també considera important en aquest moment «oferir a tota velocitat» una resposta a les demandes de liquiditat que permeti als operadors energètics de tot Europa «continuar comprant amb les garanties financeres que correspongui, però sense veure’s escanyats per la complexitat que es deriva d’aquest increment tan elevat dels preus». Quant a la idea d’impulsar una reducció de la demanda d’electricitat, com van fer al juliol amb el gas, la vicepresidenta ha recalcat que la idea de Brussel·les de reduir el consum en les hores punta –un 5% de forma obligatòria– és bona, tot i que el resultat estarà en la implementació. «Cal veure com és l’estructura de demanda en cada estat membre. Hi ha estats membre on potser hi ha poca trajectòria de reduir les hores punta i hi ha estats membre on s’ha avançat molt en aquesta direcció. És important que es doni marge», ha defensat.