Sense clàusula de revisió

Patronal i UGT preacorden el nou conveni d’hostaleria: 300.000 salaris pujaran el 4% aquest any

  • El plec de condicions no inclou una clàusula de revisió salarial lligada a l’IPC

Patronal i UGT preacorden el nou conveni d’hostaleria: 300.000 salaris pujaran el 4% aquest any

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les patronals de l’hostaleria de Catalunya i UGT han tancat un preacord per a la renovació del conveni del sector, que contempla un increment salarial del 4% per a aquest any –amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener– i beneficiarà directament 300.000 persones de Barcelona, Girona i Tarragona. El sindicat ha ratificat internament i pel 97,6% dels vots el text consensuat amb les organitzacions empresarials per actualitzar un dels plecs de condicions que afecten un major nombre de persones a Catalunya.

Finalment l’entesa contempla increments del 3% per al 2023 i del 2% per al 2024, tot i que no inclou clàusula de revisió salarial, segons detallen a EL PERIÓDICO fonts d’UGT. CCOO, per la seva banda, està en procés d’assemblees aquesta setmana per decidir si recolza o no el text, amb posicions internes tant a favor com en contra i l’esperança d’aconseguir arrencar alguna modificació en matèria d’externalitzacions per acabar entrant en el pacte. En els últims anys, l’hostaleria catalana ha sigut un sector en què la unitat d’acció sindical ha sigut l’excepció.

Fonts consultades de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (Confecat) confirmen el preacord i diuen que estan només pendents de la seva publicació formal als butlletins oficials. Tampoc hi ha hagut unitat patronal absoluta en la negociació del nou conveni, en tant que hi ha hagut organitzacions empresarials que se n’han acabat despenjant. És el cas del Gremi de Restauració de Barcelona, que, segons fonts coneixedores de les negociacions, va afirmar que se’n despenjava perquè no podia assumir els increments salarials que hi havia sobre la taula.

Fa mesos que la negociació col·lectiva a Catalunya i el conjunt d’Espanya està majoritàriament empantanegada i són molt pocs els convenis que es renoven en plena tempesta inflacionista. El de l’hostaleria de Catalunya en serà un, a falta de la firma formal entre les parts i la seva posterior publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Quan això es produeixi, en la nòmina del següent mes d’aquests 300.000 treballadors ja haurà de reflectir l’increment del 4%, a expenses de com es negociï en cada empresa l’abonament d’una ‘pagueta’ en compensació dels increments retroactius des de l’1 de gener.

Inclou les ‘apps’ de repartiment

Notícies relacionades

Internament a UGT hi ha hagut un debat sobre si recolzar o no el nou conveni intraprovincial de Catalunya (afecta totes les províncies, excepte Lleida, on tenen el seu propi plec de condicions). D’una banda, l’increment per a aquest any queda finalment en el 4%, el que és millor que la mitjana de convenis firmats fins ara (que inclouen augments del 2,6%), però queda lluny de l’actual inflació (10,8%). Des d’UGT han prioritzat firmar un increment per pal·liar els dos anys de pandèmia que han colpejat durament les plantilles d’hostaleria (entre ertos i acomiadaments), malgrat que això els suposi una pèrdua de poder adquisitiu per a aquest any.

Una de les novetats contemplades al conveni és la inclusió dels treballadors d’empreses dedicades al repartiment de menjar de les plataformes digitals, així com les cuines industrials o ‘dark kitchen’. A nivell estatal ja s’havia pactat un reconeixement d’aquest tipus, però a Catalunya és la primera vegada. Fins ara moltes de les empreses del sector, principalment les subcontractes que proveeixen de flotes de repartidors a les ‘apps’. com Uber Eats (que ha tornat a repartir amb autònoms) i JustEat, estaven aplicant el conveni de missatgeria, amb pitjors condicions laborals. El conveni també equipara les parelles de dret a les de fet pel que fa referència als permisos retribuïts.