Crisi energètica

Brussel·les proposa una retallada obligatòria del consum elèctric i un límit al preu del gas rus

Brussel·les proposa una retallada obligatòria del consum elèctric i un límit al preu del gas rus

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La intervenció del mercat energètic europeu s’ha convertit en una necessitat imperiosa per combatre el xantatge de Rússia i contenir els estratosfèrics preus del gas i l’electricitat. En vigílies del consell de ministres d’Energia d’emergència, convocat per aquest divendres per la presidència txeca de la Unió Europea, la Comissió Europea mou fitxa i formalitza les seves propostes per crear un tallafoc que permeti alleujar consumidors i empreses de la creixent pressió. Segons ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, la proposta als Vint-i-set inclou un estalvi obligatori del consum elèctric, un límit al preu del gas rus i un límit als ingressos de les empreses que produeixen electricitat a costos més baixos, com les renovables.

Notícies relacionades

El diagnòstic de Von der Leyen és alarmant. «Ens enfrontem a una situació extraordinària, perquè Rússia és un proveïdor poc fiable i està manipulant els nostres mercats energètics», ha explicat en una breu compareixença abans del dinar previst amb els ambaixadors dels Vint-i-set per explicar les noves propostes i preparar el debat dels ministres d’energia d’aquest divendres.

Segons la informació a què ha tingut accés el ‘Finantial Times’, la Comissió Europea estudia que els països assumeixin una retallada obligatòria del 10% de la demanda elèctrica (que podria arribar al 15% en hora punta) així com un límit de 200 euros el megawatt hora per a les energies renovables i nuclear.