Accés al Fogasa

Primera sentència a Espanya que blinda la indemnització per acomiadament de les treballadores de la llar

  • Una magistrada de Barcelona aplica la recent sentència de la justícia de la UE, que considera que l’actual normativa discrimina l’esmentat col·lectiu, i els reconeix l’accés a Fogasa

trabajadora-del-hogar-1

trabajadora-del-hogar-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La titular del jutjat 32 social de Barcelona ha dictat la primera sentència a Espanya que blinda les indemnitzacions per acomiadament per a les treballadores de la llar. La sentència aplica la recent jurisprudència europea, segons la qual aquest col·lectiu, amb un règim especial dins de la Seguretat Social que manca de prestació d’atur i té limitats els seus drets pel que fa a indemnitzacions per cessament, està discriminat per l’actual normativa laboral. La magistrada barcelonina ha sentenciat a favor d’una demandant i li ha reconegut el dret a accedir al fons públic Fogasa per cobrar una indemnització per acomiadament de 6.003 euros, segons la sentència guanyada pel Col·lectiu Ronda i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar el 24 de febrer que la normativa espanyola vulnera la directiva europea sobre igualtat en matèria de Seguretat Social per negar a les treballadores de la llar la possibilitat de cotitzar per atur i, en conseqüència, no cobrar-lo si perden la feina. Els magistrats europeus consideren que la legislació actual incorre en una discriminació per raó de gènere, en tant que 9 de cada 10 treballadores de la llar són dones. Després de la sentència, el Govern s’ha apressat a reparar l’actual situació d’aquest col·lectiu en el règim de la Seguretat Social.

I aquesta sentència europea ja està tenint efectes sobre la realitat dels jutjats espanyols. La magistrada titular del jutjat social número 32 de Barcelona, en una decisió judicial datada el 14 de març i a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es fa ressò de l’esmentada jurisprudència per pronunciar-se sobre una altra demanda. El cas es remet a una treballadora de la llar que va ser acomiadada, després de set anys de servei, de manera verbal pel seu ocupador, sense previ avís ni indemnització, per la qual cosa la cessada va presentar denúncia davant el jutjat. És la primera sentència a Espanya, segons expliquen des del Col·lectiu Ronda, que reconeix l’accés a Fogasa a les treballadores de la llar.

«Igualtat de tracte i oportunitats»

Notícies relacionades

«L’opció legislativa d’excloure els empleats de llar de les prestacions d’atur concedides pel Règim General de la Seguretat Social espanyol no sembla que s’apliqui de manera coherent i sistemàtica en comparació amb altres col·lectius de treballadors que disfruten d’aquestes prestacions malgrat presentar característiques i condicions de treball similars», dicta la sentència del TJUE, reproduïda per la magistrada barcelonina.

La jutge entén que, malgrat que el cas europeu remet al dret a prestació d’atur i el seu al dret a indemnització del Fogasa, tots dos coincideixen en el fet que les treballadores de la llar tenen vetat l’accés a tots dos per una decisió legislativa no justificada. I que això incorre en una discriminació indirecta de gènere, ja que la majoria del col·lectiu són dones i va en detriment de la «igualtat de tracte i oportunitats». «Tot i que és cert que no es preveu la cobertura per a aquest col·lectiu, la realitat és que la seva exclusió no està justificada. [...] I com a tal, l’òrgan judicial (al marge de desitjables actuacions legislatives) l’ha de corregir», sentencia la jutge. I obliga el fons públic Fogasa a pagar-li 6.003 euros d’indemnització a la treballadora demandant.