Agents socials

Díaz intenta rebaixar el to amb la CEOE i li demana que torni a la negociació salarial

La vicepresidenta reivindica que la patronal ha sigut «sempre a l’altura» de les circumstàncies

Remarca que els sindicats tenen raó a l’hora d’exigir una pujada dels sous davant la inflació

Díaz intenta rebaixar el to amb la CEOE i li demana que torni a la negociació salarial

EFE / LUCA PIERGIOVANNI

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, ha intentat rebaixar el to amb la CEOE després de dies de retrets per haver abandonat la negociació amb els sindicats per apujar els salaris. Després de la falta de suport per part de l’ala socialista de l’Executiu, la també ministra de Treball ha disminuït les seves crítiques a la patronal i, entre alguns afalacs, li ha demanat que torni a asseure’s a la taula «pel bé del nostre país». Tot i així, ha reivindicat, una vegada més, que els sindicats tenen raó en les seves exigències.

«Faig un emplaçament amb tot el carinyo a la patronal perquè torni a la taula», ha sol·licitat Díaz amb una actitud molt més conciliadora que la dels últims dies en què va arribar a mostrar el seu «suport explícit» a les mobilitzacions sindicals contra la patronal. En aquest sentit, la vicepresidenta ha reivindicat que la patronal «ha sigut sempre a l’altura» i els ha demanat que segueixin aquest mateix camí. «Volem retrobar-nos amb una patronal no de part, que va ser capaç d’actuar pel bé del país», ha insistit. En un altre gest d’acostament, ha evitat criticar directament el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ni tan sols ha esmentat.

No obstant, Díaz no ha deixat de recordar que els empresaris es van aixecar de la taula de negociació el 5 de maig i que, des d’aleshores, manté bloquejades les converses. A més, ha tornat a donar la raó als sindicats en la seva exigència d’elevar els salaris «perquè les famílies espanyoles viuen una tensió que és autènticament real». «Avui els sindicats no estan defensant els seus interessos, estan defensant l’interès general», ha aplaudit.

Notícies relacionades

La vicepresidenta ha explicat que resulta necessari apujar els salaris per evitar una situació similar a la que es va viure en la crisi del 2008. Referent a això, ha apuntat que els sous han crescut a Espanya un 2,5% aquest any, mentre que la inflació està actualment en un 10,4%. «Els salaris no són els causants de la inflació, sinó que són les víctimes de la inflació», ha denunciat.

Relacions internes

Sobre la soledat que ha trobat dins del Govern de coalició a l’hora de pressionar a la patronal amb els ministres socialistes mostrant-se molt més cauts, Díaz ha afirmat que «el Govern d’Espanya té una posició única i convençuda» que passa per «defensar el diàleg social». «El Govern està treballant de manera totalment unitària», ha sentenciat.