Energia

El preu de la llum puja aquest divendres un 4,9%, fins als 219,21 euros/MWh

El preu màxim es registrarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 230,18 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 90 euros/MWh, es donarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores.

El preu de la llum puja aquest divendres un 4,9%, fins als 219,21 euros/MWh

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà divendres un 4,9% respecte a aquest dijous, fins als 219,21 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

Aquest preu és el resultat de sumar la mitjana de la subhasta al mercat majorista a la compensació que pagarà la demanda a les centrals de cicle combinat per l’aplicació de l’‘excepció ibèrica’ per frenar el preu del gas per a la generació d’electricitat.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– es va situar per a aquest divendres en 135,35 euros/MWh. El preu màxim es registrarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 230,18 euros/MWh, mentre que el mínim per a la jornada, de 90 euros/MWh, es donarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores.

A aquest preu del ‘pool’ se suma la compensació de 83,86 euros/MWh a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada.

Un 38% menys

En absència del mecanisme de l’‘excepció ibèrica’ per frenar el preu del gas per a la generació d’electricitat, el preu de l’electricitat a Espanya seria de mitjana uns 355,35 euros/MWh, cosa que suposa uns 136,14 euros/MWh més que amb la compensació per als clients de la tarifa regulada, que pagaran així un 38,3% menys de mitjana.

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MWh durant un període de dotze mesos, i cobreix així l’hivern vinent, període en què els preus de l’energia són més cars.

En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de cinc euros/MWh fins a la finalització de la mesura.

Notícies relacionades

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va estimar ahir que l’excepció ibèrica ha suposat un estalvi de 1.383 milions d’euros per als consumidors espanyols en els seus dos mesos de vigència.

Ribera va indicar que aquesta xifra representa un estalvi de 22 milions d’euros diaris per a la societat espanyola des de l’entrada en vigor del mecanisme.