Crisi energètica

La Generalitat considera que «no és realista ni responsable» acotar a nou mesos la construcció del MidCat

Giró demana una aproximació més realista de dates i adverteix que per a França «no és una prioritat»

La Generalitat considera que «no és realista ni responsable» acotar a nou mesos la construcció del MidCat

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, no se’n fia dels temps anunciats pel Govern central per construir el MidCat. «No és realista ni responsable» acotar a entre vuit i nou mesos el termini de construcció del gasoducte que travessaria Catalunya, ha assegurat Giró en declaracions a TV-3, recollides per Europa Press.

Aquestes declaracions arriben un dia després que la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, anunciés aquest termini de temps, que ha tornat a reiterar aquest dissabte el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños.

La xifra és el resultat d’un estudi portat a terme per l’operador del sistema gasista espanyol (Enagás) i el francès (Teréga) per accelerar la construcció d’una nova interconnexió amb la resta del continent de cara a la crisi energètica que pot sorgir quan Moscou tanqui l’aixeta del gas. I tot i que el traçat serà similar al del MidCat –s’aprofitarà la part ja construïda de manera que s’han de construir només els 100 quilòmetres que resten fins a França–, es tracta d’un nou projecte que funcionaria en sentit invers (sud-nord) i que permetria també transportar hidrogen.

L’objectiu és duplicar la capacitat dels dos gasoductes actuals –que travessen el País Basc– amb una nova canonada per Catalunya amb un flux màxim de 7.000 milions de metres cúbics. El projecte suposarà una inversió de 370 milions d’euros, segons va estimar Enagás en la redacció del seu pla estratègic.

Notícies relacionades

Giró ha remarcat que la Generalitat està a favor de la construcció d’aquest gasoducte, però ha considerat que la construcció «no serà ni fàcil ni ràpida», per la qual cosa ha demanat al Govern central que faci una «aproximació realista» dels terminis del projecte. Enagás ha puntualitzat que aquests vuit mesos de termini comencen a comptar a partir de l’inici de la construcció, quan ja es tinguin totes les autoritzacions prèvies.

En aquest sentit, Giró ha considerat el projecte com una solució parcial a l’estar pendent de les aprovacions de les diferents institucions franceses i europees i ha afegit que per a França «no és una prioritat», ja que el país produeix el 70% de la seva electricitat mitjançant les energies nuclears. La posició de França és fonamental perquè s’ha de comprometre a continuar el tub cap a la resta del continent. A més, el Govern espanyol insisteix que el gasoducte ha de ser finançat per Brussel·les.

Temes:

Energia