Canvi d’enfocament

El Govern cita d’urgència els consellers autonòmics davant l’amenaça de boicot al pla d’estalvi energètic

  • L’Executiu cancel·la la reunió tècnica de dimarts i avança la cita remarcant la seva importància, dins de la Conferència Sectorial d’Energia, que presidiran les ministres Ribera i Maroto

  • «No valen excuses d’incompliment», adverteix la vicepresidenta tercera a les comunitats del PP

El Govern cita d’urgència els consellers autonòmics davant l’amenaça de boicot al pla d’estalvi energètic

ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

L’amenaça de boicot autonòmic al pla d’estalvi energètic, que entre altres mesures inclou limitar l’aire condicionat i la calefacció als llocs de treball i apagar els aparadors comercials a les 10 de la nit, ha forçat el Govern a convocar una reunió d’urgència. Al principi, la trobada s’havia de celebrar dimarts i era de caire tècnic, amb els directors generals dels territoris. Però finalment serà dilluns i hi assistiran els consellers, com havien demanat comunitats com Madrid, que va arribar a anunciar que no compliria el decret llei aprovat, que entrarà en vigor dimecres

«No valen excuses d’incompliment», ha assenyalat aquest diumenge la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que assistirà a la reunió junt amb la ministra d’Indústria i Comerç,Reyes Maroto. 

La Moncloa pretén que la trobada, a la qual assistiran els consellers de Medi Ambient, Comerç i Turisme, serveixi per arribar a una entesa, deixant clar que acatar el pla d’estalvi energètic no és optatiu. Però el malestar no només afecta les comunitats governades pel PP. Socis de l’Executiu com el PNB, amb qui els socialistes governen al País Basc, també han criticat les mesures per no haver-les consensuat amb els territoris, un missatge molt similar al del partit que lidera Alberto Núñez Feijóo

L’Executiu demana «donar exemple»

«L’objectiu de la cita és alinear les polítiques d’estalvi i eficiència energètica de totes les administracions i reafirmar així, de forma solidària, el compromís d’estalvi d’un 7% del consum energètic adquirit per Espanya davant la UE per fer front a les conseqüències socioeconòmiques de la invasió d’Ucraïna pel règim de Vladímir Putin. Les institucions i els seus responsables són qui estan cridats a donar exemple a la ciutadania i liderar la vocació de solidaritat de la societat espanyola», assenyalen fonts de Transició Ecològica, que alhora remarquen que en tot moment s’ha buscat el diàleg.

Segons el ministeri, Ribera es va reunir al juliol dues vegades amb els grups parlamentaris i una amb els consellers autonòmics després de l’amenaça de Rússia d’un tall total del subministrament. Ni els portaveus en el Congrés ni els representants de les comunitats van fer cap proposta en aquestes trobades, es defensa el Ministeri de Transició Ecològica. 

Reacció dels territoris

El canvi de criteri del Govern ha sigut ben acollit per les autonomies. Des d’Euskadi, la seva consellera de Medi Ambient, Arantxa Tapia, ha assenyalat que en la reunió, que serà telemàtica, traslladarà el seu compromís de «complir el que calgui complir». La seva homòloga a Madrid, Paloma Martín, ha demanat que la cita estigui «oberta a aportacions» i s’ha felicitat de la rectificació de l’Executiu sobre el nivell de la reunió. «Rebem avui dues convocatòries. La segona anul·la la primera i amplia la reunió a les Conferències Sectorials de Comerç i Turisme», ha publicat Martín en el seu compte de Twitter, on ha agraït que s’hagi atès la «petició de la Comunitat davant un decret que genera incerteses».  

Notícies relacionades

Però des de Transició Ecològica rebutgen que la trobada serveixi per negociar els termes del reial decret. La cita, expliquen fonts del ministeri, s’ha convocat per «recordar l’obligatorietat» del pla d’estalvi energètic. 

«Els advertirem seriosament que el compliment és obligatori i que no poden saltar-se un reial decret. La reunió no és a petició de Madrid perquè transmetin les seves queixes –asseguren en el departament de Ribera–. La reunió es fa perquè hi ha un risc real d’incompliment i això és una cosa molt greu que no pot succeir».