El Govern es defensa i assegura que no va rebre cap proposta alternativa per al pla d’estalvi energètic

  • El Ministeri de Transició Ecològica al·lega que s’ha reunit amb totes les formacions i autonomies per explicar-los la situació

El Govern es defensa i assegura que no va rebre cap proposta alternativa per al pla d’estalvi energètic

ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pla d’estalvi energètic que va presentar el Govern dilluns passat ha indignat gran part de l’arc parlamentari. El PP, encapçalat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i altres partits, com el PNB, han criticat durament les propostes aprovades pel Consell de Ministres a principis de setmana. En l’Executiu reben amb sorpresa aquests retrets i al·leguen que la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’ha reunit amb totes les formacions polítiques i amb les comunitats autònomes i no ha rebut de moment cap proposta alternativa.

L’endemà que el Consell de Ministres aprovés el reial decret que recull mesures com la limitació de l’aire condicionat i l’obligació d’apagar els aparadors comercials a les 22:00 hores, Díaz Ayuso, seguida després per altres barons del PP, ha retret al Govern el camí escollit. Des d’aleshores, a les crítiques dels conservadors s’hi han afegit les d’altres formacions. Malgrat això, des del Ministeri de Transició Ecològica al·leguen que, més enllà dels retrets, no s’han posat sobre la taula altres mesures.

En concret, recorden que Ribera va mantenir una trobada amb tots els portaveus parlamentaris el 19 de juliol per informar-los sobre la crisi energètica i, posteriorment, s’hi va tornar a reunir –el 27 del mateix mes– en el Ministeri de Transició Ecològica per informar-los dels acords a què s’havia arribat a la Unió Europea. Ribera també es va veure amb els consellers autonòmics de Medi Ambient i d’Energia el 28 de juliol, tres dies abans que el Govern aprovés el reial decret. Segons al·leguen, «se’ls va animar» a presentar propostes.

En el dia d’avui, el Ministeri de Transició Ecològica continua sense haver rebut cap plantejament nou, remarquen des de la Moncloa després de l’allau de crítiques que han rebut. Per intentar apaivagar aquesta polèmica, Ribera ha convocat totes les comunitats dimarts vinent, la vigília que el decret comenci a aplicar-se, per rebaixar la tensió i intentar resoldre les qüestions que quedin pendents sobre l’aplicació.

Complir de mala gana

Notícies relacionades

«Madrid no s’apaga», va clamar dilluns passat, tot just acabar la roda del Consell de Ministres, Díaz Ayuso. La presidenta madrilenya llançava així un envit al Govern que, hores després, el seu vicepresident i portaveu, Enrique Ossorio, matisava a l’assegurar que la regió complirà les normes, tot i que es reserva la carta d’acudir al Tribunal Constitucional.

Aquest dissabte, el president de Castella i Lleó, el popular Alfonso Fernández Mañueco, va en la mateixa línia. A través de Twitter ha explicat que el seu Govern complirà les mesures incloses en el pla d’estalvi energètic, tot i que ha denunciat que l’Executiu nacional no hagi tingut en compte les autonomies: «La cogovernança per ser útil ha de comptar amb tots. Exigim diàleg, participació i consens. No es pot governar a cop de decret. Conscienciar no és imposar». Unes paraules que contrasten amb la versió esgrimida pel Ministeri de Transició Ecològica.