Comptes públics

El Govern aprovarà avui un nou sostre de despesa «històric»

Després de l’acord entre els socis de coalició, la xifra s’aproximarà als 200.000 milions

El Govern aprovarà avui un nou sostre de despesa «històric»

DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern aprovarà aquest dimarts el denominat sostre de despesa, és a dir, el límit que podran gastar les administracions públiques el 2023. Aquest és el pas previ a l’elaboració dels Pressupostos Generals de l’Estat per a l’exercici vinent. Des de l’Executiu asseguren que els equips del Ministeri d’Hisenda i de la Vicepresidència Segona, en representació de les dues parts del Govern de coalició, han acordat un sostre de despesa que suposa la xifra més alta de la història. L’objectiu és que el Govern disposi d’un volum de recursos més gran per gestionar les polítiques públiques en aquest 2023 i s’aproximarà als 200.000 milions d’euros.

L’any passat aquest límit va ser de nou de rècord amb 196.142 milions, una xifra molt similar a la del 2021, que va ser l’exercici en què es va fer un veritable salt, amb 196.097 milions gràcies a uns 26.000 milions previstos pels fons europeus ‘Next Generation’, inclosos per primera vegada. Per al 2022 s’hi van incloure 25.622 milions d’euros.

En aquesta ocasió, l’alça de la inflació, que es preveu que continuï en nivells elevats tot l’estiu, ja està pressionant els comptes de llars i empreses. Segons les dades definitives de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 1,9% al juny en relació amb el mes anterior i va disparar la seva taxa interanual fins al 10,2%, el nivell més alt des de l’abril del 1985.

Des del Govern assumeixen que serà «dur» negociar un projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 que inclourà l’increment de la despesa en Defensa per complir l’objectiu d’arribar a un 2% del PIB el 2029, compromís acordat en la cimera de l’OTAN a Madrid.

Notícies relacionades

Unides Podem i altres socis prioritaris per al Govern com ERC ja han mostrat públicament el seu rebuig frontal d’aquest augment de les partides destinades a defensa i, en contraposició, apressen a prendre mesures «contundents» d’augment de despesa social.

Segons fonts del Govern, els nous pressupostos podran donar continuïtat a les transformacions econòmiques, a la creació d’ocupació, combatre la inflació, protegir les persones, millorar els serveis públics i impulsar la transició ecològica.