Un 2% del PIB

Unides Podem rebutja apujar el pressupost de Defensa després de la crida de Sánchez

Unides Podem rebutja apujar el pressupost de Defensa després de la crida de Sánchez

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La celebració de la cimera de l’OTAN a Madrid ha reobert ferides en el Govern de coalició. Pedro Sánchez ha assegurat aquest dijous, una vegada més, que el pressupost de Defensa anirà augmentant progressivament en els pròxims anys fins arribar al 2% del PIB i ha cridat els partits «a l’esquerra del PSOE» a fer una reflexió. En l’espai d’Unides Podem aquest debat ja està clar, estan en contra d’apujar la despesa destinada a Defensa. «La pregunta que cal fer-se és, si es destinen més diners a la inversió militar, d’on han de sortir», ha llançat la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

La qüestió, que feia unes setmanes que estava oblidada, torna a tensar el Govern de coalició. «És un debat que hem d’afrontar a Espanya tant des del punt de vista de partits de la dreta com en l’espai polític progressista», ha dit Sánchez aquest dijous després d’insistir en el seu compromís d’incrementar el pressupost militar. I els morats, que han mantingut un perfil més baix de l’habitual en aquests dies, no han trigat a recordar que no estan d’acord amb aquesta decisió.

«Nosaltres hem pensat sempre que Espanya necessita molt més una renda garantida que una inversió en tancs i en armes», ha asseverat Belarra en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés. A més, la dirigent morada ha avisat que les intencions de Sánchez s’haurien de traduir «en un acord pressupostari» i que, fins al moment, s’ha demostrat que els números «són tossuts» i no es trobarien prou suports.

Notícies relacionades

Belarra també s’ha pronunciat sobre la mà estesa del PP a recolzar la pujada de la despesa en Defensa sempre que es tracti d’una «posició conjunta de tot el Govern». «Això evidencia que el PP només busca trencar el Govern i trencar l’estabilitat», ha denunciat.

El ministre de Consum i coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, també s’ha mostrat contrari a aquesta mesura i ha assenyalat que és «evident quina és la posició de partida» d’Unides Podem i «la mantindran». «Els ministres d’Unides Podem votarem com el nostre grup parlamentari. Cal esperar que arribi la votació respectiva però és evident quina és la posició, ahir la vaig marcar a l’hemicicle i la mantindrem [...] Si es manté la línia apuntada mantindrem la posició», ha explicat el ministre també al Congrés.