Temperatures extremes

‘Riders’ sota l’onada de calor: «O reparteixes en les hores de més sol o no guanyes res»

  • Deshidratació, fatiga i cremades són les adversitats a què s’enfronten els ‘riders’ durant la seva jornada laboral

‘Riders’ sota l’onada de calor: «O reparteixes en les hores de més sol o no guanyes res»

Cedida

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un ciclista pedala pel carril bici del carrer de la Diputació de Barcelona i es para a un metre i mig d’un semàfor en vermell, en comptes d’esgotar la línia del pas zebra com és pràctica habitual. El ciclista ha deixat passar una parella de turistes a cavall de cridaneres bicis de lloguer i que anaven a ritme de passeig. Ha aturat la primera roda del seu vehicle, a posta i mil·limètricament, just on acaba l’ombra d’un plataner i evitant-se així esperar al verd sota la solana de les dues del migdia. A la seva esquena porta una motxilla de l’aplicació de repartiment a domicili Glovo i probablement li porti el menjar a casa a algú que l’espera amb l’aire condicionat posat.

«Treballem més de sis hores seguides. Jo acostumo a començar aviat per intentar evitar les hores més caloroses, però no són ni les deu del matí i ja estàs suant. Pots deixar de repartir al migdia, però no ingressaràs res. A més Glovo posa els bons més alts [paga més les hores] d’una a cinc de la tarda. És una manera d’obligar-nos a estar en les esmentades hores de dinar», explica el David, un repartidor afiliat a la CGT.

Malgrat que la calor convidaria a primera vista a equipar-se amb la mínima roba possible, és habitual entre els ‘riders’ portar samarretes de màniga llarga. És per evitar les cremades que repartir durant hores sota la solana pot causar. «O em poso una samarreta de màniga llarga o l’endemà em voldré arrancar la pell», explica el Joaquín, un altre repartidor. «Deshidratació, fatiga i cremades pel sol solen ser les adversitats més freqüents per les quals ens veiem en aquests dies tan calorosos», explica el David.

Notícies relacionades

Fonts consultades tant de CGT com de CCOO expliquen que en les empreses en què subcontracten els repartidors de les flotes d’UberEats o Stuart no faciliten ni cremes solars, ni espais on poder refugiar-se de la calor. Tampoc ampolles d’aigua. I que als supermercats fantasma de Glovo, on els ‘riders’ esperen la comanda per portar-la després als domicilis, l’espai de descans és massa petit per a tots els repartidors que solen ajuntar-se i que no hi ha ni aire condicionat ni ventilador.

Uniformes asfixiants

Altres firmes com Getir sí que tenen contractats directament els seus repartidors per fer les entregues ultraràpides des dels seus supermercats fantasma. El problema que expliquen des de CCOO és que els empleats no tenen uniforme d’estiu i han de sortir a repartir amb una gruixuda jaqueta que llueix la marca i el color lila de la companyia. La protecció que els confereix l’uniforme davant caigudes (i el reclam comercial que aquest representa) xoca amb la calor que tenen sortint a pedalar o repartir en moto quan realitzen diverses comandes al sol. «Molts quan s’allunyen una mica dels magatzems s’obren la jaqueta per poder respirar millor, però si els veu algun superior els ho pot recriminar o sancionar», expliquen des de CCOO. Aquestes mateixes fonts, que acaben de constituir comitè d’empresa fa poques setmanes, afirmen que han sol·licitat l’empresa que els habiliti un uniforme d’estiu, més lleuger i adaptat a les altes temperatures del migdia.