Crisi del coronavirus

El turisme voreja el seu rècord històric d’ocupació a les portes del ‘boom’ de l’estiu

El sector arriba gairebé als 2,62 milions de treballadors al juny i es queda a un pas d’igualar el màxim registrat l’agost del 2019

El turisme voreja el seu rècord històric d’ocupació a les portes del ‘boom’ de l’estiu

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
David Page

La forta reactivació del turisme després de la caiguda provocada per la pandèmia està tenint un impacte directe en l’ocupació. El sector acumula tres mesos consecutius per sobre dels nivells que es registraven abans del cop de la covid i, a l’espera d’un estiu en què les empreses esperen un ‘boom’ de demanda, al juny la creació d’ocupació es va accelerar fins a vorejar els seus màxims històrics.

Les empreses de les diferents branques de l’activitat turística van tancar el mes de juny amb 2,619 milions d’afiliats a la Seguretat Social, i es converteix en el millor juny de la història (fins ara era el juny del 2019, amb 2,617 milions d’afiliats) i voreja el rècord de 2,626 milions de treballadors que es van assolir l’agost de 2019, segons els registres de la Seguretat Social i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Durant l’últim any el sector turístic ha creat un total de 331.555 nous llocs de treball, amb un increment del 14,5%. Més d’un 40% de tota l’ocupació creada des de juny de l’any passat (amb un total de 813.828 nous afiliats a la Seguretat Social) va correspondre al sector turístic.

«El ritme de creació d’ocupació en activitats turístiques en el primer semestre de l’any ha sigut històric amb una mitjana de 53.000 llocs de treball nous mensuals, fet que indica que el procés de vacunació, juntament amb el mecanisme d’erto, i l’escut social aprovat pel Govern central per protegir ocupació i a les empreses s’està mostrant com una eina eficaç per a la recuperació del sector turístic», va remarcar aquest dimarts Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme.

L’ocupació va augmentar en totes les branques d’activitat. L’hostaleria va guanyar 238.422 afiliats (149.995 en els serveis de menjars i begudes i 88.427 en els serveis d’allotjament); les altres activitats turístiques van augmentar en 87.649 afiliats, mentre que en les agències de viatges hi va haver un increment de 5.484 treballadors. Al juny la xifra d’assalariats al sector, que representa el 81% del total de treballadors afiliats en aquestes activitats, va augmentar un 17,9%, mentre que l’ocupació autònoma va créixer un 1,8%.

Estabilitat en l’ocupació

«El sector està resistint bé l’efecte de la inflació i serà un dels sectors que més contribuirà a la recuperació econòmica i a la generació d’ocupació aquest any. Està situació està tenint el seu reflex també en la millora de la qualitat de l’ocupació gràcies a la reforma laboral aprovada pel Govern», ha sentenciat Maroto.

Una estabilitat en l’ocupació de la qual els grans grups del turisme també treuen pit. Exceltur, el ‘lobby’ que agrupa una trentena de les companyies més grans del sector (entre elles, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu i Amadeus), remarca que la temporalitat dels nous llocs de treball de la indústria turística en els últims mesos s’ha reduït a la meitat.

L’augment de l’estabilitat després de la posada en marxa de la reforma laboral aprovada pel Govern, que redueix els supòsits en què les empreses poden firmar contractes temporals i està provocant que es disparin els contractes indefinits. Segons recull Exceltur en el seu últim informe trimestral, l’abril i el maig del 2019 prepandèmia el 92% dels nous contractes firmats per empreses turístiques van ser temporals, mentre que aquest any aquesta taxa s’ha reduït a la meitat i s’ha situat en el 46%.

Notícies relacionades

Les grans empreses del sector alerten de l’impacte de l’augment dels costos que suporten, entre els quals també els costos salarials. Des d’Exceltur s’ha anat alertant també que l’escalada de preus ha derivat en un 7,5% d’increment dels costos salarials per a les empreses del sector com a efecte dels convenis col·lectius lligats a l’IPC. L’associació empresarial ha demanat en els últims mesos a la patronal CEOE i als sindicats un acord per limitar la pujada de salaris per evitar un cop a la rendibilitat de les companyies.

Paradoxalment, alhora que el sector turístic ha arribat a demanar frenar les pujades de preus, les empreses del sector alerten de les dificultats de trobar personal format. L’aturada d’activitat per la pandèmia en els últims dos anys ha fet que algunes empreses no estiguin podent recuperar part del personal perdut i que s’ha traslladat a altres sectors econòmics.

Temes:

Turisme