La DG Mare posterga la seva publicació a l’agost

Brussel·les retarda per tercera vegada el pla d’acció que limitarà més la pesca de fons

La mesura amenaça d’aprofundir en els problemes per a arrossegament i palangre de fons després del veto de les 94 àrees en aigües atlàntiques

Brussel·les retarda per tercera vegada el pla d’acció que limitarà més la pesca de fons

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea continuarà a l’agost amb les seves mesures per a la protecció del fons marí i, per tant, amb les seves restriccions per a la flota que, segons el seu parer, és la més perjudicial: l’arrossegadora. La Direcció General d’Afers Marítims i Pesca (DG Mare) va avisar l’any passat que en el marc de l’Estratègia de Biodiversitat presentaria un pla d’acció enfocat en la pesca, un text que apunta a limitar l’ús de l’art d’arrossegament en part de les àrees marines protegides (AMP). Tanmateix, la DG Mare, que dirigeix la búlgara Charlina Vitcheva, s’ha vist obligada a postergar fins en tres ocasions la presentació d’aquesta decisiva normativa davant els abundants comentaris del sector pesquer i d’altres organitzacions durant la fase de consulta pública. Ara, el pla d’acció s’espera per a l’agost i s’espera que aprofundeixi en el veto per a la pesca de fons impulsada en 94 àrees que s’estenen al llarg d’aigües d’Espanya, Portugal, França i Irlanda. O, el que és el mateix, a Gran Sol i en diversos punts del litoral ibèric, cosa que impactarà de ple en la flota d’arrossegament i, sobretot, palangre de fons.

L’Estratègia de Biodiversitat, avançada per ‘Faro de Vigo’ el maig del 2021, és «clau dins del Green Deal», com va explicar la mateixa Vitcheva. Els seus objectius passen, entre d’altres, per expandir les àrees marines protegides fins que ocupin el 30% dels mars comunitaris, i en aquestes poden prohibir-se algunes de les activitats pesqueres. «Aconseguir una proporcionalitat sobre quins arts de pesca es poden utilitzar i on», va comentar llavors la búlgara.

Notícies relacionades

En aquell document, des de Brussel·les s’apuntava a crear un «nou pla d’acció» el 2022 per al sector pesquer amb l’objectiu de «protegir els ecosistemes marins i conservar els recursos pesquers». S’esperava per a començaments d’any, després es va posposar per a l’abril i finalment per a aquest començament d’estiu. Durant la Conferència sobre els Oceans, celebrada a Lisboa, la mateixa responsable de la DG Mare va comentar que es presentarà finalment a l’agost.

El que sí que tenen clar des del sector pesquer comunitari és que el text aprofundirà en la posició en contra de l’arrossegament que recolza la Comissió de Medi Ambient, Oceans i Pesca, dirigida pel lituà Virginijus Sinkevicius. De fet, les 94 àrees de pesca (amb la premissa per protegir els ecosistemes marins vulnerables, EMV) no entren dins de la categoria d’àrees marines protegides, per això s’espera que la prohibició de zones de pesca per a les arts en contacte amb el fons marí s’estengui. De moment, la flota conté la respiració.

Temes:

Pesca